Życzymy smacznego!
15 Lipca 2014Prezentujemy zwycięskie przepisy z VII Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.
I nagroda: Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Huta
Barszcz rakowski na „zacynce”
Składniki:
250 ml „zacynki”: mąka żytnia razowa, woda, łyżka miodu, zioła, mięso (kiełbasa, wędzonka lub inne) lub warzywa na wywar (opcjonalnie lokalne grzyby zieleniatki), 2 l wody, zioła: lubczyk, koper, czosnek do smaku, sól, pieprz, śmietana, ziemniaki, jajka na twardo (opcjonalnie).
Barszcz gotuje się na wcześniej (około 3-4 dni) zrobionej „zacynce”. Jest to nazwa miejscowa zakwasu barszczu białego na mące żytniej razowej z dodatkiem miodu i ziół podbijających smak produktu. Następnie gotuje się wywar warzywny lub mięsny i dodaje dobrze wykwaszoną „zacynkę”. Można dodać kiełbasę, wędzonkę lub grzyby. Całość gotuje się kilka minut. Należy doprawić solą, pieprzem, ziołami i śmietaną. Barszcz podaje się z ziemniakami, chlebem bądź jajkiem ugotowanym na twardo.
II nagroda KGW Chełmowianki, Nowa Słupia
Brosiki – kotlety z kalafiora
Składniki;
1 średni kalafior, bułka tarta, sól, pieprz, 1 jajko, olej do smażenia.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy będzie zupełnie miękki odcedzamy i pozostawiamy na 20 minut na durszlaku, by go dokładnie odsączyć. Następnie kalafiora ugniatamy przez praską lub tłuczkiem tak długo, aż utworzymy jednolita masę. Dodajemy do smaku sól i pieprz, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy tyle bułki tartej aby składniki się ze sobą połączyły i powstała jednolita masa. Z powstałej masy tworzymy niewielkie owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż się ładnie zrumienią na jasnozłoty kolor. Do kotlecików robimy według uznania sosik koperkowy lub śmietanowy.
III nagroda KGW z Bielin/Zespół Śpiewaczy "Echo Łysicy"
Bieliński krupnik
Składniki:
żołądki, kasza jęczmienna, warzywa: marchew, pietruszka, ziemniaki, woda, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
Do garnka włożyć opłukane żołądki oraz warzywa. Gotować na wolnym ogniu. Następnie dodać kaszę i gotować ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła. Sprawdzić miękkość kaszy i ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.