"Złota Patelnia Starosty" dla KGW Brzezinianki z gminy Masłów!
30 Września 2024„Fantazja jesieni” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ”Brzezinianki” z Brzezinek w gminie Masłów zdobyła I miejsce i Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego w konkursie „Papryka, buraczek, a może kabaczek...jesienne wariacje”, który odbył się podczas IV Festiwal Smaków Babiego Lata w Ciekotach.
Zwycięska potrawa - „Fantazja jesieni” to dynia faszerowana mięsem i warzywami, podawana z sosem czosnkowo- musztardowym. To danie bezapelacyjnie podbiło podniebienia jury, zdobywając tym samym główną nagrodę w konkursie kulinarnym „Papryka, buraczek, a może kabaczek...jesienne wariacje”, podczas tegorocznego Festiwalu Smaków Babiego Lata w Ciekotach.
To autorski przepis pań z KGW ”Brzezinianki” z gminy Masłów.
- Chciałyśmy połączyć smak dyni i cukinii - mówi przewodnicząca koła Teresa Sokołowska, która wspólnie z Anną Supierz wymyśliły to fantazyjne, jesienne danie.
- Byłyśmy zaskoczone wspaniałą oceną kilkuosobowego jury, które smakując nasze danie jednogłośnie stwierdziło, że jest pyszne. Cieszymy się ogromnie z wygranej, tym bardziej, że nie jechałyśmy na konkurs z nastawieniem na zwycięstwo. Chciałyśmy przede wszystkim pokazać nasze umiejętności kulinarne, godnie reprezentować gminę Masłów. Stawiamy na polską, regionalną kuchnię i tradycyjne smaki. Wszystkie produkty pochodziły z naszych przydomowych ogródków. Chciałyśmy połączyć jesienne warzywa z mięsem, stąd taki przepis - opowiada Teresa Sokołowska z KGW „Brzezinianki” i zdradza przepis na zwycięskie danie.
- Z dyni wybieramy miąższ i wykładamy środek plastrami cukinii. Następnie wkładamy mięso mielone wieprzowo- drobiowe, wymieszane z jajkiem, bułką tartą, pokrojoną w kostkę papryką, stratą na tarce marchewką, doprawiamy i dodajemy kostkę zamarzniętego masła z czosnkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki cukinii i polewamy oliwą. To wszystko zapiekamy w piekarniku, około godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu polewamy sosem zrobionym z rozpuszczonego masła z czosnkiem z dodatkiem musztardy - mówi.
GRATULUJEMY!!!
Podczas konkursu Smaki Babiego Lata, jury w składzie: członkowie Zarządu - Mariusz Ściana i Mirosław Gębski, redaktor Echa Dnia Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków kieleckiego starostwa Beata Piotrowska-Wróbel oraz przewodniczący jury, kucharz Michał Markowicz, oceniało dania pod kątem estetyki, prezentacji, walorów smakowych oraz innowacyjności. Do spróbowania było blisko 50 potraw.