Zdrowa agroturystyka
24 Listopada 2015Tajniki zdrowego odżywiania poznawali uczestnicy szkolenia dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu kieleckiego.
W szkoleniu zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Kielcach w Szklanym Domu w Ciekotach wzięło udział ponad 30 osób.
Spotkanie rozpoczęto zwiedzaniem Dworku Stefana Żeromskiego. Następnie uczestników przywitali starosta kielecki Michał Godowski i wójt gminy Masłów Tomasz Lato.
- Działające w naszym powiecie gospodarstwa agroturystyczne mogą zaproponować swoim gościom wiele atrakcji. Położone są w pięknym otoczeniu przyrody. To wielki atut, który koniecznie trzeba wykorzystać. Samorząd powiatu zauważył potencjał jaki drzemie w agroturystyce. To również sposób na bezrobocie. Bezrobotni z powiatu kieleckiego otrzymają wsparcie na rozpoczęcie działalności agroturystycznej. Powiatowy Urząd Pracy w Kielcach realizuje program "Agroturystyka - rozwój przedsiębiorczości w powiecie kieleckim" – mówił starosta Michał Godowski.
- Gospodarstwa agroturystyczne są dużym wsparciem dla samorządów. Promujecie państwo produkty i kulturę lokalną, zachęcacie swoich gości do poznawania gmin – dodał wójt Tomasz Lato.
Szkolenie zostało podzielone na dwa bloki tematyczne. Na początku poruszono temat racjonalnego wyżywienia jako elementu profilaktyki zdrowotnej.
Jakie produkty są zdrowe, a czego unikać w żywieniu zbiorowym w gospodarstwach agroturystycznych? – na te pytanie odpowiadała Martyna Samiczak, dietetyk z pensjonatu „Margaretka Świętokrzyska". Omówiła między innymi piramidę żywienia opracowaną przez Światową Organizację Zdrowia.
- Piramida powstała, aby określić jakie produkty należy jeść często, a jakie rzadziej. Składa się z kilku poziomów, którym odpowiadają konkretne rodzaje produktów. W ciągu ostatnich lat uległa ona zmianie. Szczególną uwagę zwrócono tu na aktywność fizyczną, która warunkuje zdrowie. Według nowych zasad żywienia produkty mączne zostały podzielone na „złe” znajdujące się czubku piramidy, czyli produkty z mąki pszennej oraz „dobre” produkty zbożowe z pełnego ziarna – informowała Martyna Samiczak.
Dietetyczka zwróciła uwagę, aby przygotowując potrawy unikać ich dosalania. Jak tłumaczyła wiele produktów zawiera już w swoim składzie sól. Radziła by stosując ten artykuł spożywczy wybierać jego zdrowszy odpowiedniki w kuchni – sól kamienną.
Podczas szkolenia uczestnicy dyskutowali też na temat znaczenia roślin w gospodarstwie domowym, ich zastosowania w kuchni i ziołolecznictwie.
- Rośliny dają nam dużo możliwości. Olejki z roślin przynoszą nam ukojenie, kiedy boli nas głowa, a liść laurowy odstrasza mole spożywcze. Możemy też wykorzystywać je w naszej kuchni. Polecam robienie konfitur z kwiatów, są pyszne i charakteryzują się delikatnym smakiem oraz zapachem – zachwalała Wiesława Wójcik z Centrum Kulturowo-Archeologicznego w Nowej Słupi.
Uczestnicy spotkania mogli wymienić się spostrzeżeniami oraz doświadczeniami z prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.
- Cieszę się, że wzięłam udział w szkoleniu. Dowiedziałam się wielu interesujących rzeczy, które będę mogła wykorzystać w swoim gospodarstwie – mówiła Alicja Wójcik z Piekoszowa.