XIII konkurs kulinarny „Smaki Gęsiny”- rozstrzygnięty!
14 Listopada 2024Gęsina królowała w Chmielniku w Narodowe Święto Niepodległości, a to za sprawą konkursu kulinarnego, który był częścią obchodów patriotycznego święta. W wydarzeniu uczestniczył członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mariusz Ściana.
Konkurs, który odbył się w Chmielnickim Centrum Kultury objął honorowym patronatem starosta kielecki Tomasz Pleban. Jego głównym celem było promowanie walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
W tym roku o tytuł najlepszej rywalizowało 10 tradycyjnych potraw z gęsiny przyrządzonych na różne sposoby.
Jury oceniało zarówno smak potraw, wygląd, estetykę podania, a także związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Ważne było zastosowanie produktu tradycyjnego z Listy Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla województwa świętokrzyskiego.
Wszystkie konkursowe potrawy z gęsiny prezentowały się bardzo smakowicie, a to tylko świadczy o wyjątkowych umiejętnościach kulinarnych przyrządzających polską gęś.
I miejsce -Koło Gospodyń i Gospodarzy „Młodzi Duchem” w Chmielniku za „Pieczoną gęś nadziewaną kaszą gryczaną z borowikami”
Oprócz dyplomu i nagrody pieniężnej otrzymali także nagrodę w postaci żywej gęsi!
Wyróżnienia dla KGW ze Śladkowa Małego za „Pasztet z gęsiny z galaretką porzeczkową” i dla Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Holenderki” w Holendrach za „Gołąbki z kaszą gryczaną, gęsiną i sosem grzybowym”.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu !!!
Konkurs kulinarny uświetnił występ Zespołu Ludowego "Źródło Sanicy" ze Śladkowa Małego oraz widowisko słowno-muzyczne pt. "Dla Niepodległej" w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej im Stefana Żeromskiego w Chmielniku.
XIII konkurs kulinarny „Smaki Gęsiny”- rozstrzygnięty!
Zdjęcia: Magdalena Jagielska/ Chmielnickie Centrum Kultury