Wieniec z Czaplowa-Zofiówki najpiękniejszy w powiecie. Jak jest zrobiony?
7 Września 2022Wieniec z sołectwa Czaplów-Zofiówka w gminie Bieliny został uznany za najpiękniejszy podczas Dożynek Powiatu Kieleckiego i Gminy Górno. To on będzie reprezentować powiat kielecki podczas Dożynek Wojewódzkich, które odbędą się w Bogorii 11 września.
Główną wykonawczynią wieńca była sołtys Grażyna Sitek. Pomagały jej koleżanki. Cztery panie poświęciły wiele godzin, aby efekt końcowy urzekł komisję oceniającą wieńce podczas Dożynek Powiatu Kieleckiego i Gminy Górno.
- Przygotowanie wieńca trwa dość długo. Najpierw trzeba odpowiednio wcześniej ściąć zboża, żeby nie sczerniały. Powiązać je w pęczki i wysuszyć. Do wieńca wplatamy też len, który również musimy zasiać, zerwać i wysuszyć. Te wcześniejsze przygotowania trwają około 2 tygodnie. Później około trzech tygodni przed dożynkami rozpoczynamy pracę przy wiciu - wylicza pani Grażyna.
Komisja oceniająca wieńce w Górnie bardzo dokładnie sprawdzała, czy są wykonane zgodnie z wymogami. Bo tradycyjny dożynkowy wieniec, nazywany też plonem (z racji tego, że składał się ze wszystkiego, co dało pole) nie powinien mieć żadnych sztucznych dodatków.
- Wieniec ma być jak obrączka u podstawy. Nie ma początku i nie ma końca, bo koło jest jedynym symbolem wszechświata i boskości. Dlatego w kulturze ludowej każdy wieniec winien być upleciony na podstawie z koła - przypominała 28 sierpnia w Górnie dr Alicja Trukszyn, przewodnicząca jury.
O tej zasadzie pamiętały panie z Czaplowa-Zofiówki. Ich zwycięski wieniec upleciony został na podstawie z koła, z zachowaniem kształtu korony, zwieńczonej symbolem religijnym - krzyżem uplecionym z kwiatów (może to być też hostia, monstrancja).
Wieniec powinien być uwity z czterech podstawowych zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa.
- Zaczynamy wić najpierw zboże, później len. W wieńcu mamy jeszcze proso. Zbieramy zioła, przyozdabiamy kwiatami, zatrwianem, ziołami: wrotyczem, nawłocią, dziurawcem, krwawnikiem. W naszym wieńcu jest bardzo dużo ziół. Mamy też leszczynę i kalinę. On jest przygotowany z naturalnych ziół i zasuszanych kwiatów - zapewnia pani Grażyna Sitek.
W skład komisji oceniającej wieńce w Górnie weszli: dr Alicja Trukszyn - etnograf, Jarosław Karyś - z-ca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Zenon Pedrycz - dyrektor Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Środowiska w Starostwie Powiatowym w Kielcach. Zwycięski wieniec z gminy Bieliny rywalizował z 14 innymi.
W 2019 roku wieniec uwity przez Grażynę Sitek zajął drugie miejsce na dożynkach wojewódzkich w Opatowie. Życzymy powodzenia również tym razem - 11 września w Bogorii!