Wielkanocne potrawy. Podpowiadamy sprawdzone przepisy
1 Kwietnia 2021Przed nami święta Wielkanocne. By pomóc Państwu w trakcie przygotowań, przypominamy przepisy kulinarne na potrawy związane z Wielkanocą.
Receptury pochodzą z wielu odsłon Powiatowego Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W poniższym zestawieniu znajdą Państwo m.in. przepis na serowiec, który otrzymał wyróżnienie w pierwszej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego w 2008 roku. Potrawę przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego.
Proponujemy również żur zarzucany jajami, chrzanicę wielkanocną babci, czy ciasto z dyni. Zachęcamy do wykorzystania przepisów i samodzielnego przygotowania potraw oraz życzymy smacznego!
BARSZCZ RAKOWSKI NA „ZACYNCE”
SKŁADNIKI
warzywa,
śmietana,
mięso,
kiełbasa, wędzonka lub grzyby,
sól i pieprz.
zacynka:
barszcz biały,
mąka żytnia razowa,
miód,
zioła.
WYKONANIE
Około 3-4 dni przed przystąpieniem do gotowania barszczu należy przygotować „zacynkę”. Ugotować wywar warzywny lub mięsny i dodać dobrze wykwaszoną „zacynke”. Można dodać kiełbasę, wędzonkę lub grzyby. Całość gotować kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, ziołami i śmietaną. Barszcz podawać z ziemniakami, chlebem bądź jajkiem ugotowanym na twardo.
ŻUR ZARZUCANY JAJAMI
SKŁADNIKI
wywar z wędzonki,
serwatka z mleka,
½ l zakwasu (zakwas: mąka żytnia, płatki owsiane, woda, czosnek),
ziele angielskie, majeranek, czosnek, liść laurowy, sól,
kiełbasa,
jajka wyparzone.
WYKONANIE
Do gorącego wywaru z wędzonki i serwatki dodać roztarte przyprawy, umytą i pokrojona w plastry kiełbasę i dobrze ukwaszony i wymieszany żur. Zagotować wszystko, posolić do smaku. Na koniec wbić surowe jajka, zaczynając od zewnętrznej strony w kierunku środka (w zależności od proporcji można czynności z jajkami powtórzyć). Nie mieszać, aby jajka się nie rozpadły. Podawać z pieczywem.
CHRZANICA WIELKANOCNA BABCI
SKŁADNIKI
25 dag kiełbasy wędzonej lub pieczonej,
25 dag boczku gotowanego lub pieczonego,
25 dag wędzonki mięsnej,
25 dag kiełbasy szynkowej lub szynki,
6 łyżek chrzanu startego i sparzonego gorącą wodą z octem,
10 jajek ugotowanych,
1 szklanka wywaru lub wody,
sól i pieprz.
WYKONANIE
Wszystkie wędliny pokroić w kostkę. Dodać pokrojone na twardo ugotowane jajka. Wymieszać z chrzanem i przegotowanym wywarem lub woda, dodać przyprawy. Podawać z pieczywem
na pierwsze śniadanie wielkanocne.
KUĆMOK PO CIEKOCKU
SKŁADNIKI
3 kg ziemniaków
½ kg cebuli
½ kg boczku
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
sól i pieprz do smaku
sos:
½ kg świeżych grzybów lub 15-20 dag suszonych
1 cebula,
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki,
sałatka z dyni
2 kg dyni,
1 kg czerwonej papryki,
1 kg marchwi,
1 kg cebuli.
zalewa:
1 szklanka octu 10%,
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli.
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odlać nadmiar wody, dodać mąkę, jajka, sól, pieprz, cebulę podsmażyć
z boczkiem i wszystko razem połączyć. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec 1,5 godz. w temp. 180˚C.
Grzyby starannie umyć, pokroić w plastry, gotować 15 min z odrobiną soli, odcedzić, cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, wlać ½ szklanki wody z gotowanych grzybów i jeszcze chwilę poddusić. Zrobić zawiesinę z mąki i ½ szklanki zimnej wody, dodać do grzybów, zagotować, wsypać zieloną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. (Sos można też zrobić z suszonych grzybów).
Dynię, marchew, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać, zalać zalewą, odstawić na 3 godziny. Nakładać do słoików i pasteryzować przez około
1 godzinę.
Upieczony kućmok kroimy w grube plastry, polewamy sosem grzybowym i podajemy z sałatką z dyni.
KUGIEL
SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków,
4 cebule,
½ kg kiełbasy,
1 bułka pszenna,
15 g smalcu,
7 g bułki tartej,
15 g tłuszczu,
mleko, sól, pieprz.
WYKONANIE
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w kostkę
i usmażyć na tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, po czym wycisnąć. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić i dodać do masy. Całosć wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec 2 godziny
do zarumienienia. Podawać z surówką z białej i czerwonej kapusty oraz z ubitą kwaśną śmietaną.
CIASTO Z DYNI - ,,BANIOCEK”
SKŁADNIKI
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 ¼ szklanki oleju,
2 szklanki startej dyni,
2 ½ szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu,
10 dag orzechów i 10 dag rodzynek.
WYKONANIE
Jajka utrzeć z cukrem następnie po kolei dodawać poszczególne składniki - ciągle mieszając . Masę przełożyć do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180o C.
WĄTROBIORZ DWORSKI
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków,
1 kg wątróbki wołowej lub drobiowej,
2 jaja,
3 cebule,
olej, bułka tarta,
sól i pieprz.
WYKONANIE
Wątrobę pokroić w mała kawałki i usmażyć na oleju i zdjąć z patelni. Na tym samym oleju usmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzone ziemniaki wraz z wątróbką i cebulą zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól, pieprz do smaku
i dobrze wyrobić. Tak przygotowana masę wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. Można podawać na zimno i na ciepło.
SZCZUKOWSKI PRZYSMAK NA OSTRO
SKŁADNIKI
ciasto:
3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
4 dag drożdży,
1 jajko,
szczypta soli,
1 szklanka mleka.
farsz:
1 ½ kg kapusty kiszonej,
1 kg kaszanki,
garść suszonych grzybów,
sól, pieprz, ostra papryka,
podsmażona cebula.
chłodnik:
4 średnie buraki,
2 marchewki,
mały por (część biała),
mały seler,
2 ogórki świeże,
2 jajka,
pęczek koperku.
WYKONANIE
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku i dodać do pozostałych składników. Wyrobione ciasto, rozwałkować na cienki placek i kroić na plastry o szerokości 7 cm. Farsz zawinąć, skleić i pokroić na kawałki (według uznania). Wierzch smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut.
Kapustę ugotować i odcedzić. Przepuścić przez maszynkę z kaszanką i grzybami. Dodać podsmażoną cebulę, doprawić przyprawami.
Warzywa obrać, ugotować i odcedzić. Zmiksować ogórki i jajka, dodając wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ozdobić śmietaną i koprem.
SEROWIEC
SKŁADNIKI
ciasto:
40 dag mąki,
1 szklanka cukru pudru,
2 jajka,
1 margaryna,
1 łyżka proszku do pieczenia.
masa:
1 kg sera,
1 kostka masła lub margaryny,
3 jajka,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
1 ¼ szklanki mleka,
1 ½ szklanki cukru,
zapach rumowy.
WYKONANIE
Z powyższych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części, rozwałkować i upiec trzy cienkie placki.
Zagotować masło z cukrem i przestudzić. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać tłuszcz i jajka, następnie budyń rozpuszczony w mleku i gotować 20 minut, ciągle mieszając. Dodać zapach. Gorącą masą smarować upieczone placki. Udekorować rodzynkami i skórkami pomarańczy.
Wielkanocne potrawy. Podpowiadamy sprawdzone przepisy