W Bielinach obchodzono Dzień Świętokrzyskiej Truskawki
5 Czerwca 2023Uczestnicy XXIV Dnia Świętokrzyskiej Truskawki zmierzyli się w szypułkowaniu truskawek. W wydarzeniu uczestniczył Stefan Bąk członek Zarządu Powiatu w Kielcach. Uroczyste rozpoczęcie wydarzenia rozpoczęła konkurencja - XVII Mistrzostwa Świata w Szypułkowaniu Truskawek w kategorii: open i obcokrajowiec. Patronat nad wydarzeniem objął starosta kielecki Mirosław Gębski.
Wydarzenie było okazją do wspólnego świętowania dnia truskawki w okolicznościach przyrody w Osadzie Średniowiecznej. Uczestnicy mogli zwiedzać obiekt, a podczas wydarzenia posmakować lokalnych przysmaków. Dla najmłodszych przygotowano liczne atrakcje - kreatywne gry i zabawy oraz animacje. W tym dniu scenę przejęły zespoły dziecięce: „Małe Bielinianki”, ZPiT „Jodełki”, Koło Małych Gosposi z Huty Podłysicy oraz zespoły śpiewacze: „Echo Łysicy” i „Makoszanki”, „Śwarne Kakonianki”, Kapela z Kakonina i młode talenty muzyczne z terenu gminy Bieliny: Kinga Iwan, Patrycja Jędrzejowska, Nicola Krasuska, Julia Trzcińska, Julia Zielińska, Zuza Bera, Wiktoria Gawron, oraz Zespół Studia Piosenki Metro Bieliny. Nie zabrakło utworów współczesnych i folkowych.
Umiejętności taneczne zaprezentowali uczestnicy Akademii Tańca Kamili Drezno&Kucharczyk, Akademii Tańca Magic oraz taneczny duet: Weronika Rzadkowska i Franciszek Brożyna. Młodzi karatecy z Bielin zaprezentowali swoje umiejętności.
Uczestnicy wydarzenia sprawdzili się w konkursie „Świętokrzyskie Deser Expo”. Konkurs kulinarnych umiejętności wyłonił najlepszą potrawę z owocami regionalnymi. W wydarzeniu uczestniczyli: Sławomir Kopacz wójt gminy Bieliny, Mieczysław Gębski wiceprzewodniczący sejmiku województwa świętokrzyskiego, samorządowcy i parlamentarzyści.
Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały smakołyki kulinarne. Na uczestników czekały konkursy i degustacje potraw - zadanie pn. „Polskie zboża - tradycja i zdrowie”. Dla najmłodszych przygotowano animacje, stoiska promocyjne i firmowe m.in. dotyczące programu „Czyste Powietrze”.