Szewczucha i inne przepisy
16 Grudnia 2010
Zalewajka z kaszą, zimniocha - te i inne potrawy znalazły się wydanym przez nasz urząd wydawnictwie "Szewczucha i inne potrawy powiatu kieleckiego" .
"Szewczucha i inne potrawy powiatu kieleckiego" to wydawnictwo będące podsumowaniem III Powiatowego Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się 18 lipca 2010 r. w Nowinach.
Konkurs został przeprowadzony podczas imprezy "Niedziela z Folklorem" . Zwyciężyła potrawa ?Szewczucha zabielana? czyli starodawna zalewajka z ziemniakami, zasypywana kaszą jęczmienną przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ?Szewczanki?. Jej rodowód sięga czasów Potopu Szwedzkiego. Gościła ona często na chłopskich stołach. Przez dziesiątki lat przepis ulegał różnym modyfikacjom. Są regiony, gdzie dodawany jest czosnek, smażona cebula, majeranek, gotowane jajka albo kasze, którą dodają gospodynie z Szewc.
W wydanej przez Starostwo Powiatowe w Kielcach mini książce kucharskiej znalazło się 18 tradycyjnych przepisów z 10 gmin. - Większość z tych przepisów jest przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówi Michał Godowski, członek Zarządu Powiatu.
"Szewczucha ..." została wydana w nakładzie 1200 egzemplarzy.