Światowy Dzień Zdrowia i Pracownika Służby Zdrowia
7 Kwietnia 2015Dziś, 7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia oraz Dzień Pracownika Służby Zdrowia.
Corocznie w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia obchodzone są dwa święta: Dzień Pracownika Służby Zdrowia oraz Światowy Dzień Zdrowia.
Dzień Pracownika Służby Zdrowia to okazja, by wyrazić swoją wdzięczność dla pracowników ochrony zdrowia, którzy działają na rzecz ratowania zdrowia i życia ludzkiego. Z kolei Światowy Dzień Zdrowia co roku poświęcany jest jednemu z priorytetowych obszarów zdrowia publicznego - w tym roku jest to bezpieczeństwo żywności.
Zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności mogą być spowodowane intensywnym rolnictwem, globalizacją handlu, działalnością zakładów zbiorowego żywienia, sprzedawaniem posiłków na ulicy, pojawianiem się nowych bakterii i toksyn czy opornością na leki przeciwdrobnoustrojowe. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu międzynarodowego zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażonej żywności.
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem pozyskiwanym z dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju i nowotwory.
Bezpieczeństwo żywności jest warunkiem koniecznym dla zachowania zdrowia i życia, dlatego WHO pomaga i zachęca wszystkie kraje i ich obywateli do zapobiegania, wykrywania i odpowiedniego reagowania na epidemie chorób przenoszonych drogą pokarmową, zgodnie z Kodeksem Żywnościowym - zbiorem międzynarodowych norm dotyczących żywności, wytycznych i praktyk w zakresie wszystkich głównych artykułów spożywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) powstała 67 lat temu - 7 kwietnia 1948 roku. Polska jest krajem członkowskim WHO od początku jej istnienia. Głównym partnerem Biura WHO w naszym kraju jest Ministerstwo Zdrowia.