Starostwo wydało książkę kucharską
20 Września 2017Nabity filet kaszą gryczaną, pierożki skąpane w okrasie, czy zawstydzona kasza - te i inne potrawy znalazły się wydanym przez nasz urząd wydawnictwie, które jest podsumowaniem jubileuszowej, X edycji Powiatowego Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego w tym roku odbył się 16 lipca w gościnnym Rakowie. Inspiracją dla startujących w nim kucharzy była kasza. Jurorzy chwalili nie tylko smak dań i ciekawy sposób ich podania, ale także oryginalne połączenia produktów. Największe uznanie znawców kuchni zyskała potrawa „Nabity filet kaszą jaglaną podany na pęczaku” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej w gminie Górno, choć bez wątpienia wszystkie przepisy warte są wypróbowania.
W książce znalazły się przepisy tych, którzy zgłosili się do konkursu. Warto wspomnieć, iż w tym roku do kulinarnych zmagań stanęło 31 ekip kucharskich z 18 gmin, które przygotowały 31 potraw. Obok przepisu znajduje się zdjęcie potrawy oraz autorzy. Na końcu książki znajdziecie Państwo przepis, który zainspirował starostę kieleckiego Michała Godowskiego do przygotowania uda gęsiego z kaszą jęczmienną w sosie śliwkowym, które wykonał wraz z znanym kieleckim kucharzem Rafałem Korusem.
- Cieszy mnie niezmiernie, że mieszkańcy gmin naszego powiatu kultywują tradycje kulinarne, które często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. To dziedzictwo tworzy naszą tożsamość i jest doskonałym sposobem promocji regionu świętokrzyskiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski. - Zachęcam do jej lektury i do wykorzystania receptur w kuchniach. Jestem przekonany, że potrawy te będą ozdobą każdego stołu. Mam nadzieję, że dzięki kolejnym edycjom konkursu na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę powiatu kieleckiego uda się wyciągnąć z zakamarków wiele przepisów i pokazać bogactwo kulinarne naszego powiatu.