Staropolska receptura na majówkę
30 Kwietnia 2021Kurczak faszerowany po staropolsku na pure selerowo-ziemniaczanym to potrawa, która podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejsza Potrawę Powiatu Kieleckiego zdobyła wyróżnienie. Danie przygotował Koło Gospodyń Wiejskich ze Strawczynka. Warto spróbować drobiu w tej odsłonie.
KURCZAK FASZEROWANY PO STAROPOLSKU NA PURE SELEROWO-ZIEMNIACZANYM
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka ze skórą po około 160 g,
- 2 cebule,
- 150 g borowików lub prawdziwków świeżych lub mrożonych,
- 200 g kaszy gryczanej palonej lub soczewicy czarnej,
- 80 g sera regionalnego typu buncok,
- 2 selery,
- 6 ziemniaków,
- sól, pieprz biały i czarny,
- 40 g śmietany kremówki 36%,
- 20 g masła,
- tymianek, rozmaryn,
- czosnek,
- 1 kalafior,
- 1 brokuł,
- 12 brukselek.
WYKONANIE
Umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w misce, nacierając solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebule i grzyby pokroić w kostkę. Ugotować kaszę lub soczewice
w osolonej wodzie. Wszystko razem wymieszać, podsmażyć na maśle, a po wystudzeniu dodać ser, straty na tarce na grubych oczkach. Konsystencja farszu powinna być zbliżona do konsystencji gęstej śmietany. Filety naciąć, formując kieszonkę. Mięso wypełnić farszem i spiąć od góry wykałaczką aby farsz nie wypłynął. Nafaszerowane filety obsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 10 minut w temperaturze 160°C.
Ugotować selery i ziemniaki w osolonej wodzie. Dodać pieprz biały do smaku. Odcedzić, dodać śmietanę kremówkę i masło, a następnie zblendować do uzyskania konsystencji musu.
W międzyczasie ugotować w wywarze z solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem około 12 różyczek kalafiora, 8 różyczek brokułów i 12 brukselek. Na talerzu ułożyć purée, położyć na nim faszerowany filet, z boku ułożyć warzywa i udekorować gałązkami tymianku.