Smarowidło bielińskie. Lokalny przysmak

15 Kwietnia 2021

KGW „Echo Łysicy” odpowiedziało na naszą akcję, zachęcającą do promocji lokalnych potraw i przesłało swój przepis na "Smarowidło bielińskie". Zachęcamy kolejne koła! Podzielmy się przepisami i pokażmy, że smaki powiatu kieleckiego są niepowtarzalne i najlepsze! Smarowidło bielińskie

Koło Gospodyń Wiejskich „Echo Łysicy” w Bielinach

SMAROWIDŁO BIELIŃSKIE

Składniki:

- 1 kg - 1,5 kg słoniny (może być tłusty boczek)

- ok. 0,7 kg - 1,2 kg chudej kiełbasy

- ok. 30-40 cm pora (część biała)

- 5-6 szt. cebuli (duże)

- 3-5 ząbków czosnku (dużych)

- papryka świeża czerwona 2 szt. (duże)

- papryka świeża żółta 1 szt. (duża)

- 1 duża łyżka wegety

- 1 łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka (czubata) pieprzu

- 1 duża torebka majeranku

- 3-4 torebki pestek słonecznika (można dodać pestek dyni, nieco sezamu)

Wykonanie:

Drobno kroimy słoninę, smażymy. Następnie dodać drobno pokrojoną kiełbasę. Po zezłoceniu dodajemy pokrojony na makaronik por. Po ok. 10-15 minutach  dodajemy cebulkę razem z przeciśniętym czosnkiem. Kolejno dodajemy, pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 10-15 minut, często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe składniki. Smażymy chwilę. Studzimy i rozlewamy do pojemników.

Smarowidło bielińskie. Lokalny przysmak (1) Smarowidło bielińskie. Lokalny przysmak  (1)
2

Smarowidło bielińskie. Lokalny przysmak

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny Zapraszamy na kontrolę świateł samochodowych Kombatanci współpracują z Archiwum Państwowym "Piekoszowianie" obchodzą okrągły jubileusz Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów