Smarowidło bielińskie. Lokalny przysmak
15 Kwietnia 2021KGW „Echo Łysicy” odpowiedziało na naszą akcję, zachęcającą do promocji lokalnych potraw i przesłało swój przepis na "Smarowidło bielińskie". Zachęcamy kolejne koła! Podzielmy się przepisami i pokażmy, że smaki powiatu kieleckiego są niepowtarzalne i najlepsze!
Koło Gospodyń Wiejskich „Echo Łysicy” w Bielinach
SMAROWIDŁO BIELIŃSKIE
Składniki:
- 1 kg - 1,5 kg słoniny (może być tłusty boczek)
- ok. 0,7 kg - 1,2 kg chudej kiełbasy
- ok. 30-40 cm pora (część biała)
- 5-6 szt. cebuli (duże)
- 3-5 ząbków czosnku (dużych)
- papryka świeża czerwona 2 szt. (duże)
- papryka świeża żółta 1 szt. (duża)
- 1 duża łyżka wegety
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka (czubata) pieprzu
- 1 duża torebka majeranku
- 3-4 torebki pestek słonecznika (można dodać pestek dyni, nieco sezamu)
Wykonanie:
Drobno kroimy słoninę, smażymy. Następnie dodać drobno pokrojoną kiełbasę. Po zezłoceniu dodajemy pokrojony na makaronik por. Po ok. 10-15 minutach dodajemy cebulkę razem z przeciśniętym czosnkiem. Kolejno dodajemy, pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 10-15 minut, często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe składniki. Smażymy chwilę. Studzimy i rozlewamy do pojemników.