Smakowali regionalnych potraw

16 Czerwca 2014

W Parku Miejskim w Kielcach odbył się finał wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

W finale wojewódzkim XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz koncercie laureatów XXXVIII Buskich Spotkań z Folklorem wziął udział Zdzisław Wrzałka - starosta kielecki.

Konkurs organizowany jest od 2000 roku i jest to impreza promująca najlepsze regionalne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne województwa świętokrzyskiego.

- Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie naszych regionalnych produktów żywnościowych, które osadzone są głęboko w polskiej tradycji, a które od lat wytwarzane są tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Każdy zwycięski produkt staje się wizytówką naszego regionu – stwierdza Zdzisław Wrzałka.

Na stoiskach pojawiły się smakowite potrawy, jak kandyzowana wiśnia nadwiślanka, znany w regionie sok jabłkowy z Sandomierza, młodzioki z pieca, pierzchnickie smarowidło gęsie, kęski mięsne suszone, ser kozi zakamieński, ser gospodarski, spod Łazów, buncok stzrałkowski, dżem, jeżynowy, dżem z czarnego bzu.

Podczas trwania konkursu w muszli koncertowej odbywały się także występy laureatów XXXVIII Buskich Spotkań z Folklorem. Zdzisław Wrzałka wręczył nagrody starosty kieleckiego laureatom konkursu: Gminnemu Zespołowi Pieśni Ludowej MGOK Daleszyce, Zespołowi śpiewaczemu „Makoszyńskie Przepióreczki” oraz Zespołowi Pieśni i Tańca „Leśnianie”.

 

 

do góry
Pierogi z wędzoną śliwką najsmaczniejsze w powiecie Jest przetarg na rozbudowę szpitala w Chmielniku Dwie "powodziówki" będą remontowane Bezpłatny autobus na Św. Krzyż Wakacyjne przerwy w pracy poradni Starostwo Powiatowe w poniedziałki pracuje dłużej Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów