Smakowali regionalnych potraw
16 Czerwca 2014W Parku Miejskim w Kielcach odbył się finał wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
W finale wojewódzkim XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz koncercie laureatów XXXVIII Buskich Spotkań z Folklorem wziął udział Zdzisław Wrzałka - starosta kielecki.
Konkurs organizowany jest od 2000 roku i jest to impreza promująca najlepsze regionalne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne województwa świętokrzyskiego.
- Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie naszych regionalnych produktów żywnościowych, które osadzone są głęboko w polskiej tradycji, a które od lat wytwarzane są tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Każdy zwycięski produkt staje się wizytówką naszego regionu – stwierdza Zdzisław Wrzałka.
Na stoiskach pojawiły się smakowite potrawy, jak kandyzowana wiśnia nadwiślanka, znany w regionie sok jabłkowy z Sandomierza, młodzioki z pieca, pierzchnickie smarowidło gęsie, kęski mięsne suszone, ser kozi zakamieński, ser gospodarski, spod Łazów, buncok stzrałkowski, dżem, jeżynowy, dżem z czarnego bzu.
Podczas trwania konkursu w muszli koncertowej odbywały się także występy laureatów XXXVIII Buskich Spotkań z Folklorem. Zdzisław Wrzałka wręczył nagrody starosty kieleckiego laureatom konkursu: Gminnemu Zespołowi Pieśni Ludowej MGOK Daleszyce, Zespołowi śpiewaczemu „Makoszyńskie Przepióreczki” oraz Zespołowi Pieśni i Tańca „Leśnianie”.