Smaczne wydawnictwo
2 Stycznia 2015Barszcz rakowski na zacynce, kotlety z kalafiora, bieliński krupnik – te i inne potrawy znalazły się wydanym przez nasz urząd wydawnictwie.
„Barszcz rakowski na zacynce i inne potrawy powiatu kieleckiego” to wydawnictwo będące podsumowaniem VII konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się 13 lipca 2014 r. w Centrum Kulturowo - Archeologicznym w Nowej Słupi. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył IX Przegląd Kapel Ludowych i Solistów.
W wydanej przez Starostwo Powiatowe w Kielcach mini książce kucharskiej znalazło się 21 tradycyjnych przepisów z 16 gmin. Znajdziemy w nim receptury m.in. na zwycięski barszcz rakowski na zacynce przygotowany przez panie z KGW Nowa Huta w gminie Raków.
- Wszystkie dania, których przepisy znalazły się w naszym wydawnictwie są różnorodne i smaczne. Mamy nadzieję, że ich smaki, które przekazywane były z pokolenia na pokolenie, przypadną państwu do gustu – mówi starosta kielecki Michał Godowski.
„Barszcz rakowski ...” został wydany w nakładzie 1000 egzemplarzy.