Smaczne wydawnictwo

2 Stycznia 2015

Barszcz rakowski na zacynce, kotlety z kalafiora, bieliński krupnik – te i inne potrawy znalazły się wydanym przez nasz urząd wydawnictwie.

„Barszcz rakowski na zacynce  i inne potrawy powiatu kieleckiego” to wydawnictwo będące podsumowaniem VII  konkursu  na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się 13 lipca 2014 r. w Centrum Kulturowo - Archeologicznym w Nowej Słupi. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył IX Przegląd Kapel Ludowych i Solistów.

W wydanej przez Starostwo Powiatowe w Kielcach mini książce kucharskiej znalazło się 21 tradycyjnych przepisów z 16 gmin.  Znajdziemy w nim receptury m.in. na zwycięski barszcz rakowski na zacynce przygotowany przez panie z KGW Nowa Huta w gminie Raków.

- Wszystkie dania, których przepisy znalazły się w naszym wydawnictwie są różnorodne i smaczne. Mamy nadzieję, że ich smaki, które przekazywane były  z pokolenia na pokolenie, przypadną państwu do gustu – mówi starosta kielecki Michał Godowski.    

„Barszcz rakowski ...” został wydany w nakładzie 1000 egzemplarzy.

do góry
W niedzielę "Opowieść jako żywa..." na Świętym Krzyżu Zakaz kąpieli w Wilkowie Czekamy na zgłoszenia do nagrody Zapisy na rajd trwają Mamy rabaty. Wypoczywamy taniej Bezpłatny autobus na Św. Krzyż Wakacyjne przerwy w pracy poradni Starostwo Powiatowe w poniedziałki pracuje dłużej Zgnilec amerykański zaatakował pszczoły Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów