Słodkie święto
21 Listopada 2016Cukiernicy i Piekarze Ziemi Świętokrzyskiej obchodzili 80-rocznicę powstania swojego Cechu, zaś Piekarnia „R. Dobrowolski” 70-lecie swojego istnienia.
W uroczystościach Święta Cukierników i Piekarzy oraz święcie Piekarni „R. Dobrowolski”, które rozpoczęła msza święta w Bazylice Katedralnej w Kielcach w dniu 20 listopada 2016r., wziął udział Zenon Janus - wicestarosta kielecki oraz radny powiatowy Ryszard Barwinek. Następnie odbyło się spotkanie okolicznościowe połączone wspólnym biesiadowaniem w Domu Rzemiosła w Kielcach.
Wicestarosta podczas swojego wystąpienia podkreślił, jak duże znaczenia dla Cechu mają piekarze i cukiernicy. - Cieszę się, że obie te profesje tak pięknie podtrzymują tradycje piekarsko-cukiernicze. Trzeba przypomnieć, że mistrzowski kunszt rzemieślników zrzeszonych w Cechu Cukierników i Piekarzy sięga 1936 roku. W ciągu tych lat istnienia cechu różne były formy jego działalności oraz koleje losu podyktowane wydarzeniami historycznymi. Jednak dobre rzemiosło nigdy nie zaginie – stwierdził Zenon Janus.
Prezes Zarządu Czechu, Józef Telecki zaznaczył, iż w czasie wielu lat swojego istnienia Cech podtrzymywał dobre tradycje rzemiosła polskiego, zawsze opartego na mistrzostwie, rzetelnej pracy i uczciwości.
- Jesteśmy kontynuatorami tradycji Świętokrzyskich Rzemieślników, mistrzów rzemiosła Cukierniczo - Piekarskiego. Naszą powinnością jest spełniać i potrzymać tę piękną tradycję, którą przekazali nam nasi poprzednicy – powiedział prezes Zarządu Cechu.
Tego dnia piekarnia „R. Dobrowolscy” również obchodziła swoje święto 70-lecia istnienia. Jej marka znana jest przede wszystkim z naturalnych, tradycyjnych wyrobów, które charakteryzuje brak polepszaczy, spulchniaczy czy konserwantów. Właściciele są dumni z faktu, że od ponad 70 lat nie zmienili receptury swoich wypieków, dzięki czemu są one tak chętnie kupowane przez klientów piekarni. Halina Bożena Dobrowolska, właścicielka piekarni, jest członkiem Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców Branży Spożywczej w Kielcach.