Sekrety wołowiny
7 Lipca 2015
Przedstawiamy Państwu zwycięskie przepisy na dania z wołowiny z VIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego!
Wiele osób twierdzi, że przygotowanie dań z wołowiny jest pracochłonne i trudne. O tym, że mięso to można przyrządzić z łatwością i smacznie przekonują przepisy z VIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego! Jaki jest sekret przygotowania wołowiny? Panie z kół gospodyń wiejskich zdradzają, że wiele zależy od wyboru młodego, delikatnego i czerwonego mięsa bez ciemnych plam. Warto się postarać, bowiem wołowina to mięso pyszne, zdrowe i dające ogromne możliwości kulinarne!
I miejsce „Naleśniki gryczane z wołowiną” Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej
Składniki: naleśniki z mąki gryczanej, mięso wołowe mielone, kasza gryczana, czosnek, grzyby np. kurki, przyprawy (papryka ostra, pieprz, sól), szparagi Sos: cebula, masło, czosnek, Jack Daniel’s.
Przygotowanie: Zrobić naleśniki z mąki gryczanej. Doprawione na ostro mięso podsmażyć razem z czosnkiem, odrobiną kaszy gryczanej i kurkami. Wszystko razem podawać na smażonych szparagach. Sos: Cebulkę drobno posiekaną i podsmażoną na masełku z czosnkiem oraz podlaną połową szklanki Jacka Danielsa gotować, aż połowa płynu wyparuje. Następnie wrzucać zamarznięte kosteczki masła, aż sos zgęstnieje.
II miejsce "Wołowina na jagielokach" KGW Chełmowianki z gminy Nowa Słupia
Składniki: 500 g mięsa wołowego, 2 cebule, 2 marchewki, garść suszonych grzybów, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 0,5 łyżeczki kolendry, 1 łyżka mąki, sól, pieprz czarny, 3 łyżki oleju z czosnkiem, natka pietruszki lub selera do dekoracji. Placki jaglane: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 jajka, 1 cebula, 1 łodyga selera naciowego, 1 łyżeczka suszonych pomidorów, 2 łyżki oleju z czosnkiem.
Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, marchew w talarki, a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej z czosnkiem, mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać grzyby, rozmaryn, kolendrę, zalać winem, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć na suchej patelni, zagęścić gulasz. Placki: Kaszę jaglaną sparzyć, wsypać do osolonej wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, wystudzić. Dodać jajka, pokrojoną drobno cebulę i seler, suszone pomidory, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej z ziołami, łyżką wykładać placki, smażyć na rumiano. Placki wyłożyć na talerz, polać gulaszem, udekorować natką.
III miejsce "Ozór wołowy na szaro" Gospodarstwo agroturystyczne „Daleko od szosy”, gmina Pierzchnica
Składniki: ozór wołowy 1 szt., 25 dag. włoszczyzny, 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu. Sos: 3 łyżki cukru (na karmel), 4 dag. masła, cytryna lub ocet, 3 dag. mąki, 1 kieliszek czerwonego wina.
Przygotowanie: Ozór wyszorować dokładnie i wyciąć gruczoły ślinowe, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 4 godziny, następnie włożyć do zimnej wody i ostudzić, zdjąć skórę i ponownie włożyć do wywaru, dodać warzywa, przyprawy i gotować do miękkości. Sos: Cukier zrumienić na patelni, wlać 4 łyżki wody, zagotować otrzymany karmel, zlać z patelni. Masło stopić, dodać zrumienioną mąkę, zmieszać z ¼ litra zimnego wywaru, dodać karmel i przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem. Na koniec można dodać kieliszek czerwonego wina. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Ozór pokroić w poprzek długości na cienkie plastry i polać sosem.