Rzeźbili w owocach i warzywach
12 Lipca 2013Warsztaty carvingu odbyli nauczyciele z powiatowych placówek oświatowych w ramach projektu ?Nowoczesne Kadry Oświaty w Powiecie Kieleckim".
Piętnastu nauczycieli z powiatowych placówek oświatowych odbyło 40-godzinny kurs doskonalący "Sztuka dekoracji potraw - carving". Warsztaty które odbyły się w ramach projektu ?Nowoczesne Kadry Oświaty w Powiecie Kieleckim? poprowadził Mistrz Polski w carvingu - Marek Rybacki.
Uczestnicy szkolenia mieli niepowtarzalną okazję, by pod okiem profesjonalisty nauczyć się podstawowych cięć oraz technik jakimi należy posługiwać się przy wykrawaniu warzyw i owoców. Swoją przygodę z carvingiem rozpoczęli od części teoretycznej, podczas której otrzymali zestawy narzędzi niezbędnych do wykonywania zdobień i zostali poinstruowani o przeznaczeniu każdego przyrządu. Po uzyskaniu niezbędnych wskazówek, nauczyciele przystąpili do pracy, a ta okazała się być doskonałą rozrywką.
Kursanci przyznali, że wbrew pozorom carving nie jest zbyt skomplikowanym zajęciem, natomiast wykonane tą techniką ozdoby doskonale prezentują się na stole. Dzięki tego rodzaju zdobieniom, potrawy serwowane gościom stają się o wiele atrakcyjniejsze i estetyczniejsze, natomiast przyjęcia na których pojawiają się dekoracyjne owoce czy warzywa nabierają wyjątkowego szyku.
Nauczyciele byli zdumieni, że wykonując owocowe i warzywne rzeźby nie potrzebowali szczególnych zdolności manualnych, a efektami ich pracy zaskoczony był nawet sam mistrz - Marek Rybacki, który na bieżąco podpatrywał postępy.