Ryba na siedem sposobów
30 Lipca 2018W Wilkowie każdy mógł spróbować smacznej zupy rybnej podczas VI Festiwalu „Złota Rybka”, który odbył się 29 lipca. 140 litrów zupy o różnych smakach i z różnych receptur rozeszło się w mig.
Siedem zespołów przygotowujących zupę rybną na najróżniejsze sposoby stanęło do rywalizacji podczas konkursu kulinarnego nad zalewem w Wilkowie w gminie Bodzentyn. Jedna z ekip składała się z przedstawicieli powiatu kieleckiego pod przewodnictwem członka Zarządu Powiatu w Kielcach Jozefa Szczepańczyka. Ostatecznie powiatowa ekipa zajęła trzecie miejsce ze swoją potrawą „Łysogórski cymes”.
Pozostali uczestncy rywalizacji to: Michniowianie, stowarzyszenie Miejska Góra, stowarzyszenie Dąbrowa, Samorząd Miasta i Gminy Bodzentyn, stowarzyszenie Inicjatywa oraz Dąbrowianki.
Uczestnikom imprezy czas umilali Wilkowianie, Wzdolskie Kołowrotki, Leśnianie oraz zespoły Dąbrowa i Michniowianie, którzy zaprezentowali się na scenie. W programie imprezy nie mogło zabraknąć atrakcji dla dzieci, o które zadbał organizator – Stowarzyszenie Wilków Nasz Dom.
Ostatecznie pierwsze miejsce zajęło stowarzyszenie Inicjatywa z potrawą o nazwie „Kremówka rybna”, zaś drugie - stowarzyszenie Dąbrowa ze swoją góralską zupą rybną.