Pyszne wydawnictwo

18 Października 2012

 

Ukazała się książka z przepisami  z V Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.

"Kalarepiok i inne potrawy powiatu kieleckiego" - taki tytuł nosi najnowsze wydawnictwo Starostwa Powiatowego w Kielcach. W książce, wydanej w nakładzie 1000 sztuk, znalazły się przepisy z V Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.

Znajdziemy tu receptury m.in. na zwycięski kalarepiok jaglany, dziadajkę z zocirką, kalmuki babuni, wołki grzybowe i wiele innych potraw, które gościły na stołach naszych przodków.

- Dziedzictwo kulinarne naszego regionu to nieprzebrana skarbnica, z której coraz chętniej czerpiemy. To dziedzictwo stało się inspiracją dla Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego -mówi starosta kielecki - Zdzisław Wrzałka. - Owocem tego konkursu jest wydawnictwo z przepisami kulinarnymi. Jestem przekonany, że zawarte w nim receptury staną się inspiracją, dla wszystkich tych, dla których gotowanie jest wielką przyjemnością i pasją.

Jak dodaje wicestarosta Zenon Janus tegoroczna, piąta już edycja konkursu kulinarnego dowiodła, że mieszkańcy powiatu kieleckiego skrzętnie przechowują stare receptury, które częstokroć wzbogacają nowymi elementami.

- Dzięki temu mogliśmy skosztować pysznych, pomysłowych i często zaskakujących w smaku potraw.  Do tego, że tradycyjna, świętokrzyska kuchnia jest wyśmienita, nie trzeba nikogo przekonywać, a nasz konkurs jest tylko tego potwierdzeniem - przekonuje wicestarosta Janus.

do góry
Jest przetarg na rozbudowę szpitala w Chmielniku Zarząd Powiatu z absolutorium i Wotum Zaufania Dwie "powodziówki" będą remontowane W niedzielę wybierzemy najlepszą potrawę powiatu Bezpłatny autobus na Św. Krzyż Wakacyjne przerwy w pracy poradni Starostwo Powiatowe w poniedziałki pracuje dłużej Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów