Pyszne wydawnictwo
18 Października 2012
Ukazała się książka z przepisami z V Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.
"Kalarepiok i inne potrawy powiatu kieleckiego" - taki tytuł nosi najnowsze wydawnictwo Starostwa Powiatowego w Kielcach. W książce, wydanej w nakładzie 1000 sztuk, znalazły się przepisy z V Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Znajdziemy tu receptury m.in. na zwycięski kalarepiok jaglany, dziadajkę z zocirką, kalmuki babuni, wołki grzybowe i wiele innych potraw, które gościły na stołach naszych przodków.
- Dziedzictwo kulinarne naszego regionu to nieprzebrana skarbnica, z której coraz chętniej czerpiemy. To dziedzictwo stało się inspiracją dla Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego -mówi starosta kielecki - Zdzisław Wrzałka. - Owocem tego konkursu jest wydawnictwo z przepisami kulinarnymi. Jestem przekonany, że zawarte w nim receptury staną się inspiracją, dla wszystkich tych, dla których gotowanie jest wielką przyjemnością i pasją.
Jak dodaje wicestarosta Zenon Janus tegoroczna, piąta już edycja konkursu kulinarnego dowiodła, że mieszkańcy powiatu kieleckiego skrzętnie przechowują stare receptury, które częstokroć wzbogacają nowymi elementami.
- Dzięki temu mogliśmy skosztować pysznych, pomysłowych i często zaskakujących w smaku potraw. Do tego, że tradycyjna, świętokrzyska kuchnia jest wyśmienita, nie trzeba nikogo przekonywać, a nasz konkurs jest tylko tego potwierdzeniem - przekonuje wicestarosta Janus.