Pyszna kalarepa najlepsza
23 Czerwca 2012"Kalarepiok jaglany" przygotowany przez Krystynę Wilk z Chęcin najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego.
Nad zalew w Kaniowie w gminie Zagnańsk w słoneczną sobotę odbył się V Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego. W konkursie wzięły udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz osoby indywidualne mieszkające na terenie powiatu kieleckiego.
W tym roku jury oceniało 24 potrawy przygotowane przez 18 zespołów reprezentujących 15 gmin powiatu kieleckiego. Przewodniczącym jury był Mirosław Ciołak- szef kuchni hotelu "Tęczowy Młyn", potrawy oceniali również wiceprzewodniczący Rady Powiatu - Renata Janik oraz Jan Cedro, wójt gminy Zagnańsk ? Szczepan Skorupski oraz przedstawiciel kieleckiego starostwa ? Wioletta Krzyżanowska.
Potrawy konkursowe kosztowali także starosta kielecki - Zdzisław Wrzałka, wicestarosta - Zenon Janus, członek Zarządu Powiatu - Bogdan Gierada oraz radni Mirosław Gębski i Karol Jacewicz.
- Każda z potraw jest bardzo smaczna ? mówił starosta Zdzisław Wrzałka.
? Cieszę się, że nie jestem członkiem jury. Wybór na pewno nie będzie łatwy ? dodał wicestarosta Zenon Janus.
Jury jednogłośnie za najlepszą spośród 24 potraw wybrali ?Kalarepiok jaglany? przygotowaną przez Krystynę Wilk z Gospodarstwa Agroturystycznego ?Krystyna? z Chęcin.
? Zachwycił nas wspaniały pomysł wykorzystania kalarepy. To danie proste i niekosztowne ? powiedział Mirosław Ciołak, przewodniczący jury.
Autorka oryginalnej potrawy nie kryła radości.
- Bardzo cieszę się, że moja potrawa została doceniona. Przepis ten wyniosłam z domu od mojej mamy. To danie jest lekkie i szybkie. Do przygotowania potrzebna jest kalarepka, kasza jaglana, trzy jajka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku ? tłumaczy Krystyna Wilk.
Drugie miejsce wywalczyła potrawa ?Dziadajka z zocirko" przygotowana przez Zespół Ludowy Jaworzanki z gminy Zagnańsk , a trzecie ?Kalmuki babuni? Koła Gospodyń Wiejskich z Rykoszyna z gminy Piekoszów. Wyróżnienie otrzymała potrawa Grażyny Kręcisz ,,Kapusta z kaszą?.
Agata Lisowska