Poznali bielińską kulturę
21 Listopada 2013
Występami artystycznymi, pokazami rękodzielniczymi i kulinarnymi, gmina Bieliny uczciła XI Dzień Kultury i Tradycji.
Uroczystym wręczeniem stypendiów dla najzdolniejszej młodzieży szkolnej im. Karola Teligi ks. prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego, rozpoczął się Dzień Kultury i Tradycji Gminy Bieliny. Impreza odbyła się w hali sportowej Zespołu Szkół Samorządowych im. Jana Pawła II w Bielinach. Łącznie nagrodzono 15 uczniów szkół podstawowych i gimnazjum.
Podczas uroczystości Święta Kultury swój dorobek artystyczny zaprezentowały lokalne zespoły dziecięce z terenu gminy: „Jodełki” oraz „Małe Bielinianki”. Folklorystyczne utwory ziemi świętokrzyskiej wykonał Zespół „Makoszyńskie Przepióreczki”, zaś Zespół Śpiewaczy „Echo Łysicy” przedstawił bielińskiej publiczności widowisko „Cztery pory roku”. Na scenie pięknie prezentował się także bieliński Chór Towarzystwa Przyjaciół Bielin „Sabbaton” oraz Kapele: Herbusia z Makoszyna i Bielińska, które zaserwowały publiczności znakomitą ucztę śmiechu wyśpiewując ludowe przyśpiewki.
Zaproszeni goście mogli skosztować tradycyjnych potraw regionu świętokrzyskiego, które przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Odbyła się prezentacja rękodzieła ludowego. Goście mogli zobaczyć niepowtarzane wzory malowane na szklanych przedmiotach, biżuterię, a także przedmioty ozdabiane techniką decoupage. Wykonane ręcznie przez mieszkańców gminy ozdoby bożonarodzeniowe i przepięknie pachnące cynamonem i przyprawami korzennymi pierniki można było również zakupić.
W uroczystościach w Bielinach wzięli udział - starosta kielecki - Zdzisław Wrzałka oraz wicestarosta Zenon Janus. Obecny był także Jan Cedro, wiceprzewodniczący Rady Powiatu.
- Od lat mieszkańcy gminy Bieliny kultywują piękną, świętokrzyską tradycję. Widać ogromne zaangażowanie wszystkich osób prezentujących się podczas dzisiejszej imprezy. To także doskonała okazja do integracji społecznej, do przypomnienia sobie o dawnych lokalnych tradycjach - stwierdził Zdzisław Wrzałka.
Zenon Janus przyznał, że jest pod ogromnym wrażeniem bogatej tradycji Bielin. – Należy się cieszyć, że z pokolenia na pokolenie ta tradycja, czy to kulinarna czy śpiewacza jest pielęgnowana - stwierdził wicestarosta.
Tego dnia rozstrzygnięto konkurs kulinarny „SPECYJAŁ Z KAPUSTY”, do którego zgłoszono 19 potraw. Najlepsze okazały się „ Pulpeciki z kapusty włoskiej w sosie pieczarkowym” w wykonaniu Marianny Szczykutowicz z Lechowa.
Patronat honorowy nad imprezą sprawował starosta kielecki - Zdzisław Wrzałka.
Agnieszka Madetko