Poznajemy lokalne przysmaki. Tym razem przepis na Krupnik Świętokrzyski
16 Kwietnia 2021Kolejne Koło Gospodyń Wiejskich z powiatu kieleckiego podzieliło się z nami tradycyjną recepturą. Panie z Huty Podłysicy z gminy Bieliny zachęcają do spróbowania pysznego Krupniku Świętokrzyskiego.
Składniki:
- 30 dkg wędzonych żeberek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ szkl. Kaszy jęczmiennej
- ¼ główki świeżej kapusty
- 5 suszonych grzybów
- 2 ziemniaki
- Koperek, natka pietruszki,
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Żeberka gotujemy w 3 l. Wody z marchewką i pietruszką pokrojoną w kostkę ok. 1h. Dodajemy kaszę, grzyby i kapustę poszatkowaną grubo. Gotujemy 15 min. I dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, dalej gotujemy ok. 40 min. Doprawiamy pieprzem, solą i natką pietruszki oraz koperkiem drobno posiekanymi.