Poznajemy lokalne przysmaki. Tym razem przepis na Krupnik Świętokrzyski

16 Kwietnia 2021

Kolejne Koło Gospodyń Wiejskich z powiatu kieleckiego podzieliło się z nami tradycyjną recepturą. Panie z  Huty Podłysicy z gminy Bieliny zachęcają do spróbowania pysznego Krupniku Świętokrzyskiego. Krupnik Świętokrzyski

 Składniki:

  • 30 dkg wędzonych żeberek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ szkl. Kaszy jęczmiennej
  • ¼ główki świeżej kapusty
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 ziemniaki
  • Koperek, natka pietruszki,
  • Sól, pieprz

 Wykonanie:

Żeberka gotujemy w 3 l. Wody z marchewką i pietruszką pokrojoną w kostkę ok. 1h. Dodajemy kaszę, grzyby i kapustę poszatkowaną grubo. Gotujemy 15 min. I dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, dalej gotujemy ok. 40 min. Doprawiamy pieprzem, solą i natką pietruszki oraz koperkiem drobno posiekanymi.

 

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny Zapraszamy na kontrolę świateł samochodowych Kombatanci współpracują z Archiwum Państwowym "Piekoszowianie" obchodzą okrągły jubileusz Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów