Połączyć tradycję z innowacyjnością
2 Lipca 2024Przed nami kulinarne zmagania o tytuł „Najsmaczniejszej potrawy powiatu kieleckiego”. Już w tę niedzielę, 7 lipca w Bodzentynie odbędzie się kolejna odsłona konkursu kulinarnego organizowanego przez Starostwo Powiatowe w Kielcach. Jury stanie przed niełatwym wyborem tej najsmaczniejszej, spośród ponad 30 potraw „z pasją nadzianych”.
Do tegorocznego konkursu kulinarnego zostało zgłoszonych ponad 30 potraw z 11 gmin powiatu kieleckiego. Wszystkie konkursowe potrawy - dania czy desery, muszą spełnić podstawowe kryterium - być ”z pasją nadziane”.
Potrawy oceni jury, pod przewodnictwemznakomitego kucharza Seweryna Frąka, szefa kuchni w Hotelu Qubus w Kielcach.
- Na pewno będę zwracał uwagę na połączenia smakowe produktów, zestawienie farszu z daną potrawą. Mogą to być różne kompozycje smakowe, ale ważne by je umiejętnie połączyć i kolejna istotna uwaga - nie przekombinować. Smak to jedno, przy ocenie potraw duże znaczenie odgrywa także estetyka podania i sposób prezentacji, bo kuchnia to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także dla oczu - mówi Seweryn Frąk.
Konkurs kulinarny może być świetnym sposobem zarówno na rozwijanie umiejętności kulinarnych, jak i zdobywania nowych inspiracji do przygotowywania potraw.
- Gotowanie może być pięknym połączeniem tradycji i innowacyjności, dlatego będę podpytywał uczestników konkursu także o te innowacje kulinarne w ich potrawach, na które nie ukrywam bardzo liczę. Tak znane i lubiane na przykład tradycyjne pierogi mogą okazać się kulinarnym zaskoczeniem w nowoczesnym wydaniu - zaznacza szef kuchni.
Jak dodaje, w oparciu o tradycję można przygotować wspaniałe i smakowite dania i desery „nadziane z pasją”, ale przełamanie tej tradycji kulinarnej kultywowanej przez nasze babcie i mamy - szczyptą innowacyjności może pozytywnie zaskoczyć.
- Zachęcam uczestników konkursu do wykorzystania świeżych ziół w potrawach, sam chętnie je zrywam i doprawiam nimi dania. Może to być niekonwencjonalne połączenie przypraw, które w efekcie da niepowtarzalny smak i aromat. Warto próbować, dodawać coś od siebie, zaskoczyć, ale jak już mówiłem - nie przekombinować - radzi.
Jak mówi Seweryn Frąk dania powinny być pomysłowe, ale smaczne. - Ten smak może zdecydować o końcowym werdykcie i oczywiście gotowanie z pasją, w które wkłada się całe serce - dodaje.
Na kulinarne zmagania ZAPRASZAMY już w niedzielę, 7 lipca do Bodzentyna ( Mała Targowica), od godz.14.00.
Fot. FB S. Frąk