Podsumowali projekt
19 Kwietnia 2013Konferencja podsumowująca projektu ?TBF ? Ku lepszej przyszłości ? Edukacja jako miejsce promocji regionów Świętokrzyskiego i Abruzzo? odbyła się w piątek, 19 kwietnia w Domu Rzemiosła w Kielcach.
W konferencji uczestniczyli wicestarosta kielecki ? Zenon Janus, członkowie Zarządu Powiatu ? Jacek Barański i Bogdan Gierada, przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach ? Józef Szczepańczyk, radni ? Elżbieta Dudek, Marian Ferdek i Ryszard Barwinek oraz świętokrzyski kurator oświaty ? Małgorzata Muzoł, a także prezes Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców Branży Spożywczej w Kielcach - Józef Telecki. W spotkaniu uczestniczyła także włoska delegacja z Abruzji.
Projekt realizowany, od 1 sierpnia 2011 r., skierowany jest do nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych z turystyką i hotelarstwem uczących w szkołach powiatu kieleckiego oraz włoskiej Abruzji. W projekcie biorą również udział uczniowie (z naszej strony ? Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Bodzentynie oraz Zespołu Szkół nr 2 w Chęcinach). Partnerami projekty są także - Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Kielcach oraz Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców Branży Spożywczej w Kielcach. Jego głównym celem jest podniesienie jakości i uatrakcyjnienie kształcenia zawodowego w branży turystycznej uczniów powiatu kieleckiego i regionu Abruzzo.
- Cieszę się, że powiat kielecki uczestniczy w tak ważnym projekcie. Służy on pogłębianiu w dziedzinie oświaty, ze szczególnym naciskiem na kierunki hotelarskie i gastronomiczne ? mówił wicestarosta Zenon Janus.
Lidia Grzanka ? naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Kielcach przypomniała, że realizowany przez stronę polską i włoską projekt opiewa na kwotę prawie 47 tys. euro i potrwa do 31 lipca 2013 r. Przybliżyła także najważniejsze działania zrealizowane w jego ramach.
- Nasi nauczyciele zapoznali się z systemem nauczania przedmiotów zawodowych u naszych partnerów. Warto podkreślić, że włoska młodzież kształci się w bardzo wąskich dziedzinach, na przykład jako szef kuchni od deserów czy przystawek. Odbywały się spotkania młodzieży z przedsiębiorcami. Ponadto uczniowie przygotowali projekty stron internetowych gospodarstw agroturystycznych ? wyliczała Lidia Grzanka.
O korzyściach uczestnictwa w projekcie mówił także prezes Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców Branży Spożywczej w Kielcach. - Jesteśmy otwarci na zmiany i współpracę z przedsiębiorcami z regionu Abruzzo. Będąc u naszych włoskich partnerów, miałem możliwość podpatrywać pracę włoskich szkół. W mojej pamięci pozostały profesjonalnie wyposażone sale dydaktycznie ? mówił Józef Telecki.
Również nauczyciele i uczniowie ze szkół w Bodzentynie i Chęcinach chwalili projekt. ? Dzięki uczestnictwie w projekcie nasi uczniowie mogli bliżej poznać włoską kulturę. Odbyła się m.in. telekonferencja podczas której, młodzież wymieniała się uwagami ze swoimi włoskimi rówieśnikami. Były nawet próby rozmów w językach ojczystych ? dodał Janusz Szczygielski, dyrektor szkoły w Bodzentynie.
W trakcie spotkania odbył się krótki recital włoskich arii operowych w wykonaniu Antoniny Gorzelak, absolwentki Zespołu Szkół nr 2 w Chęcinach.
Na zakończenie konferencji, jak i wizyty, włoscy partnerzy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w projekcie.