Pierogi w lokalnej odsłonie

19 Kwietnia 2021

70 minut wystarczy, by przygotować pierogi, będące specjalnością Koła Gospodyń Wiejskich „Śwarne Kakonianki”. W składzie farszu znalazły się suszone grzyby i wędzona szynka. Przepis na ten przysmak publikujemy poniżej i życzymy smacznego.  pierogi koła gospodyń wiejskich

 

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH „ŚWARNE KAKONIANKI” W KAKONINIE

 

PIEROGI KAKONIANEK

SKŁADNIKI:

CIASTO:

2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ

1 JAJKO

1 ŁYŻKA MASŁA

½ SZKL. WODY

SÓL

FARSZ:

0,5 KG. SUSZONYCH GRZYBÓW

0,5 KG WĘDZONEJ SZYNKI

2 JAJKA

ŚWIEŻA NATKA PIETRUSZKI

SÓL, PIEPRZ

ŁYŻKA SMALCU

WYKONANIE:

GRZYBY I  SZYNKĘ KROIMY W DROBNĄ KOSTECZKĘ.

WRZUCAMY NA PATELNIĘ Z ROZTOPIONYM SMALCEM - DUSIMY DO MIĘKKOŚCI ZE ŚWIEŻĄ NATKĄ PIETRUSZKI, SOLĄ I PIEPRZEM. DO LETNIEGO FARSZU DODAJEMY 2 JAJKA I MIESZAMY. 

ZE SKŁADNIKÓW NA CIASTO ZAGNIEŚĆ CIASTO. ROZWAŁKOWAĆ CIENKIE PLACKI I WYKRAWAĆ SZKLANKĄ KRĄŻKI, NA KTÓRYCH NAŁOŻYĆ ŁYŻKĘ FARSZU I SKLEIĆ. PIEROGI WRZUCAĆ NA GOTUJĄCĄ SIĘ OSOLONĄ WODĘ. GOTOWAĆ CHWILĘ OD WYPŁYNIĘCIA. PODAWAĆ Z OKRASĄ.

CZAS PRZYGOTOWANIA - 70 MINUT

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny Zapraszamy na kontrolę świateł samochodowych Kombatanci współpracują z Archiwum Państwowym "Piekoszowianie" obchodzą okrągły jubileusz Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów