Pierogi w lokalnej odsłonie
19 Kwietnia 202170 minut wystarczy, by przygotować pierogi, będące specjalnością Koła Gospodyń Wiejskich „Śwarne Kakonianki”. W składzie farszu znalazły się suszone grzyby i wędzona szynka. Przepis na ten przysmak publikujemy poniżej i życzymy smacznego.
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH „ŚWARNE KAKONIANKI” W KAKONINIE
PIEROGI KAKONIANEK
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
1 JAJKO
1 ŁYŻKA MASŁA
½ SZKL. WODY
SÓL
FARSZ:
0,5 KG. SUSZONYCH GRZYBÓW
0,5 KG WĘDZONEJ SZYNKI
2 JAJKA
ŚWIEŻA NATKA PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZ
ŁYŻKA SMALCU
WYKONANIE:
GRZYBY I SZYNKĘ KROIMY W DROBNĄ KOSTECZKĘ.
WRZUCAMY NA PATELNIĘ Z ROZTOPIONYM SMALCEM - DUSIMY DO MIĘKKOŚCI ZE ŚWIEŻĄ NATKĄ PIETRUSZKI, SOLĄ I PIEPRZEM. DO LETNIEGO FARSZU DODAJEMY 2 JAJKA I MIESZAMY.
ZE SKŁADNIKÓW NA CIASTO ZAGNIEŚĆ CIASTO. ROZWAŁKOWAĆ CIENKIE PLACKI I WYKRAWAĆ SZKLANKĄ KRĄŻKI, NA KTÓRYCH NAŁOŻYĆ ŁYŻKĘ FARSZU I SKLEIĆ. PIEROGI WRZUCAĆ NA GOTUJĄCĄ SIĘ OSOLONĄ WODĘ. GOTOWAĆ CHWILĘ OD WYPŁYNIĘCIA. PODAWAĆ Z OKRASĄ.
CZAS PRZYGOTOWANIA - 70 MINUT