Penczoki palce lizać!
24 Czerwca 2013?Penczoki z sosem miętowym? przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich ?Macierzanka? zostały wybrane najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego.
W sobótkową niedzielę nad zalewem w Morawicy odbył się VI Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego. Do rywalizacji przystąpiły koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz osoby indywidualne mieszkające na terenie powiatu.
W tegorocznym konkursie zmagało się piętnaście zespołów. W sumie przygotowano dziewiętnaście wyjątkowych potraw, które oceniało jury w składzie - Mirosław Ciołak - szef kuchni hotelu "Tęczowy Młyn" (przewodniczący), Michał Godowski ? członek Zarządu Powiatu w Kielcach, Grzegorz Świt ? radny powiatowy oraz Wioletta Krzyżanowska ? pracownik wydziału Edukacji, Kultury, Turystyki i Sportu kieleckiego starostwa.
Wśród smakoszy znaleźli się także starosta kielecki ? Zdzisław Wrzałka, wicestarosta kielecki ? Zenon Janus, radni ? Tomasz Lato i Ryszard Barwinek oraz wójt gminy Morawica ? Marian Buras.
Wybór najlepszej potrawy okazał się nie lada wyzwaniem, gdyż wszystkie doskonale smakowały i wspaniale się prezentowały.
- To bardzo trudna decyzja, ponieważ wszyscy uczestnicy konkursu stanęli na wysokości zadania i przygotowali wyśmienite potrawy ? mówił Mirosław Ciołak.
O jakości kieleckich potraw przekonany był także starosta kielecki - Zdzisław Wrzałka, który zachęcał do kultywowania tradycji.
- Mam nadzieję, że lokalne staropolskie dania będą częściej gościły na naszych stołach. To potrawy bardzo smaczne i dość łatwe w przygotowaniu. Dbajmy o nasze dziedzictwo kulturowe, by kolejne pokolenia mogły z niego czerpać inspirację ? podkreślał starosta.
Zwycięską potrawą okazały się penczoki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich ?Macierzanka?, a prawdziwą furorę zrobił podawany z nimi sos miętowy. Ten orzeźwiający przysmak okazał się bowiem strzałem w dziesiątkę przy upalnej pogodzie, która towarzyszyła zmaganiom konkursowym.
Pani Wanda Toporek, która przygotowywała specjał przyznała, że potrawa jest łatwa w przyrządzeniu i nikt nie powinien mieć z nią trudności.
- Przepis jest prosty, a przygotowanie penczoków zajmuje niewiele czasu ? mówiła Wanda Toporek.
Drugie miejsce zajęła kapusta z dembiokami Koła Gospodyń Wiejskich "Wolanecki" z Dębskiej Woli, a trzecią lokatę uzyskał bieliński smalec w wykonaniu Zofii Pierzak z Koła Gospodyń Wiejskich z Bielin. Wyróżniono także Marię Raczyńską za potrawę "byki" oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Rykoszyna za żeberka z fisołami.
Starostwo Powiatowe w Kielcach wkrótce wyda broszurę zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły w VI Konkursie na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego.
- Do tego, że tradycyjna, świętokrzyska kuchnia jest wyśmienita, nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego też chcemy przypomnieć stare, sprawdzone przepisy i zebrać je w jednym miejscu ? podsumował wicestarosta ? Zenon Janus.