Partyzantka z Huty Starej
7 Maja 2021Koło Gospodyń Wiejskich z Huty Starej w gminie Bieliny przedstawia swój przepis na Partyzantkę.
SKŁADNIKI:
ZAKWAS NA BARSZCZ: (4 DNI WCZEŚNIEJ)
2 ŁYŻECZKI OTRĘBÓW ŻYTNICH
0,5 SZKLANKI LETNIEJ WODY
1 CEBULA
0,5 SZKLANKI ŚMIETANY
2 ŁYŻKI SUSZONYCH GRZYBÓW
SŁONINA
SÓL, PIEPRZ
0,5 SZKLANKI KASZY JAGLANEJ
WYKONANIE:
WCZEŚNIEJ NAMOCZONE GRZYBY GOTUJEMY OK. 45 MINUT, NASTĘPNIE WSYPUJEMY KASZĘ I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI. SŁONINĘ KROIMY W KOSTKĘ I SMAŻYMY, NA KONIEC DODAJEMY CEBULĘ, PODSMAŻAMY NA ZŁOTY KOLOR. WLEWAMY DO BARSZCZU Z GRZYBAMI OKRASĘ I DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. NA KONIEC WLEWAMY ŚMIETANĘ I GOTUJEMY 10 MINUT.
CZAS PRZYGOTOWANIA - 60 MINUT