Palce lizać !
3 Kwietnia 2012
Pyszną chmielnicką gęś, pierogi z soczewicą, zalewajkę i piernik przygotowali uczniowie naszych szkół podczas warsztatów, które odbywały się w restauracji ?Okrąglak? w Kielcach.
- Znakomicie, sprawiłyście się na medal ? chwalił uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnzajalnych nr 1 w Bodzentynie oraz Zespołu Szkół nr 2 w Chęcinach właściciel restauracji Kazimierz Barycki, pod którego okiem powstawały pyszne potrawy.
Uczennice podjęły się nie lada zadania ? przygotowały zalewajkę świętokrzyską, pierogi z soczewicą, chmielnicką gęś pieczoną oraz piernik z mąki żytniej.
- Dzień wcześniej natarłyśmy gęś przyprawami, a dziś piekłyśmy ją w piecu ? instruowała Patrycja Leśkiewicz z Zespołu Szkół nr 2.Młode kucharki zgodnie stwierdziły, że najbardziej pracochłonne było przygotowanie pierogów ? dobre ciasto pierogowe to wyższa szkoła jazdy, potem było żmudne lepienie, ale efekt ? wart był zachodu.
Wtorkowe warsztaty kulinarne odbywały się w ramach ?TBF ? Ku lepszej przyszłości ? Edukacja jako miejsce promocji regionów Świętokrzyskiego i Abruzzo?, którego partnerami są ? szkoły powiatu kieleckiego, Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli, Cech Rzemiosł oraz włoski region Abruzja.
- Projekt skierowany jest do uczniów i nauczycieli z branży hotelarskiej. Wraz z włoskim partnerem wymieniamy się doświadczeniami, uczymy kuchni regionalnej ? mówi wicestarosta Zenon Janus.
Naczelnik Wydziału Edukacji kieleckiego starostwa ? Lidia Grzanka dodaje, że w ramach projektu młodzież z naszych szkół utrzymuje stały kontakt z włoskimi kolegami.
- Mamy wspólną stronę internetową, kontaktujemy się za pomocą skypa ? dodaje naczelnik Grzanka.
Pamiątką po warsztatach będzie wydawnictwo z regionalnymi przepisami kulinarnymi.
Agata Niebudek-Śmiech