Palce lizać !

3 Kwietnia 2012

 

Pyszną chmielnicką gęś, pierogi z soczewicą, zalewajkę i piernik przygotowali uczniowie naszych szkół  podczas warsztatów, które odbywały się w restauracji ?Okrąglak? w Kielcach.

- Znakomicie, sprawiłyście się  na medal ? chwalił uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnzajalnych nr 1 w Bodzentynie oraz Zespołu Szkół nr 2 w Chęcinach właściciel restauracji Kazimierz Barycki, pod którego okiem powstawały pyszne potrawy.

Uczennice podjęły się nie lada zadania ? przygotowały zalewajkę świętokrzyską, pierogi z soczewicą, chmielnicką gęś pieczoną oraz piernik z mąki żytniej.

- Dzień wcześniej natarłyśmy gęś przyprawami, a dziś piekłyśmy ją w piecu ? instruowała Patrycja Leśkiewicz z Zespołu Szkół nr 2.Młode kucharki zgodnie stwierdziły, że  najbardziej pracochłonne było przygotowanie pierogów ? dobre ciasto pierogowe to wyższa szkoła jazdy, potem było żmudne lepienie, ale efekt ? wart był zachodu.

Wtorkowe warsztaty kulinarne  odbywały się w ramach ?TBF ? Ku lepszej przyszłości ? Edukacja jako miejsce promocji regionów Świętokrzyskiego i Abruzzo?, którego partnerami są ? szkoły powiatu kieleckiego, Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli, Cech Rzemiosł oraz włoski region Abruzja.

- Projekt skierowany jest do uczniów i nauczycieli z branży hotelarskiej. Wraz z włoskim partnerem wymieniamy się doświadczeniami, uczymy kuchni regionalnej ? mówi wicestarosta Zenon Janus.

Naczelnik Wydziału Edukacji kieleckiego starostwa ? Lidia Grzanka dodaje, że w ramach projektu młodzież z naszych szkół utrzymuje stały kontakt z włoskimi kolegami.

- Mamy wspólną stronę  internetową, kontaktujemy się za pomocą skypa ? dodaje naczelnik Grzanka.

Pamiątką po warsztatach będzie wydawnictwo z regionalnymi przepisami kulinarnymi.

Agata Niebudek-Śmiech

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny W piątek sesja Rady Powiatu Powiat inwestuje w szpital przy Prostej Jubileusz zespołu Siedlecczanie Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów