Nowe perspektywy dla uczniów
14 Lutego 2013
Uczniowie z Technikum nr 6 w Zespole Szkół nr 8 w Nowej Słupi zapoznali się kuchnią koszerną oraz działalnością usługową sieci hoteli Starthotel.
W dniach 9 -10 lutego młodzież uczestniczyła w wyjeździe edukacyjnym do Warszawy. Pierwszego dnia odwiedzili restaurację Magat, jedną z nielicznych w Polsce, posiadającą certyfikat koszerności. Właściciel lokalu przybliżył specyfikę kuchni oraz jej zalety. Na zakończenie prezentacji uczniowie mieli możliwość degustacji koszernych potraw.
W drugim dniu wyjazdu uczniowie wzięli udział w zajęciach w hotelu Atos. Pracownice hotelu przedstawiły zakres świadczonych usług. Udzieliły także młodzieży praktycznych wskazówek, jak należy przygotować się do pracy. Podkreślały, że w pracy w działach obsługujących gości (recepcja, restauracja) ważne jest nie tylko przygotowanie zawodowe, ale również kultura osobista, zaangażowanie i sumienność.
Wyjazd odbył się w ramach projektu ?Nowa perspektywa dla uczniów Zespołu Szkół nr 8 w Nowej Słupi" finansowanego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Działanie 9.2.