Nabity filet kaszą gryczaną na pęczaku najlepszy!
17 Lipca 2017Przyrządzić potrawy zdrowe, oryginalne, smaczne i regionalne - takie zadanie postawiono przed kucharzami, którzy wzięli udział w niedzielnym X Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Wszystko po to, by pokazać potencjał swojskiej kaszy, która królowała w daniach na powiatowym przeglądzie.
"Leśna polewka", "Jagieloki w sosie kurkowym", "Krupnioki w cieście", "Gryczaniok", "Delikatne pierożki w sosie skąpane", gołąbki z kaszą, pierogi z pęczakiem, "Zawstydzona kasza", pasztety domowe i chleb ekologiczny... Wszystko brzmi wyjątkowo smacznie. I tak było podczas niedzielnej imprezy Starostwa Powiatowego w Kielcach, które już po raz dziesiąty zorganizowało Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Konkursowe pyszności, z wykorzystaniem rożnego rodzaju kasz, przygotowało 31 ekip kucharskich z 18 gmin powiatu kieleckiego. Powiatowe święto kucharzy tym razem zawitało do gminy Raków.
Gości konkursu powitał starosta kielecki Michał Godowski, gospodyni terenu - wójt Rakowa, Alina Siwonia, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Piotr Żołądek oraz radny sejmiku województwa świętokrzyskiego – Grzegorz Gałuszka.
- W tym roku promujemy kaszę, która będzie głównym składnikiem potraw. Do udziału w kulinarnych zmaganiach zaprosiliśmy koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańców powiatu kieleckiego. Cieszę się, że udaje nam się zmobilizować naszych rodzimych kucharzy, by odgrzebali zapiski swoich babć, które jak wiemy gotowały zdrowo i smacznie. Udział w konkursie to także niezwykła okazja do pokazania i pochwalenia się tym, co najlepsze w kuchni tradycyjnej naszego regionu – mówił Michał Godowski, otwierając imprezę.
Życzenia smacznego i dobrej zabawy złożyła wójt Rakowa Alina Siwonia, która podziękowała staroście za zorganizowanie imprezy w Rakowie. - Mam nadzieję, że będzie ono kontynuowane w gminie Raków – mówiła wójt.
Do życzeń i podziękowań przyłączył się Piotr Żołądek, który dodatkowo apelował ze sceny, by na co dzień aktywizować kulturę chłopską. – Mamy takie piękne tradycje, jak chociażby kulinarne. Dawna sztuka ludowa związana jest z istnieniem kultury chłopskiej, walczmy o przetrwanie tego dziedzictwa. Dzięki konkursowi na najsmaczniejszą potrawę wracamy do korzeni i naszych najpiękniejszych kulinarnych tradycji - mówił.
Fantastycznych doznań kulinarnych życzył także radny Sejmiku – Grzegorz Gałuszka.
Powiatowo na talerzu
W tym roku jury, w którego skład weszli starosta kielecki Michał Godowski, wicestarosta Zenon Janus, szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach Rafał Korus, znany prezenter telewizyjny, menadżer mediów, Sławomir Zieliński oraz starosta staszowski – Michał Skotnicki, brało pod uwagę formę podania potraw, ich walory smakowe, pochodzenie i oryginalność przepisów. - Mamy trudny orzech do zgryzienia, by spośród różnorodnych pomysłowych dań prezentowanych tu w Rakowie, wybrać najlepsze – powiedział Rafał Korus.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich dwoiły się i troiły, gotując smacznie i zdrowo. Po długich obradach za najlepszą potrawę jury jednogłośnie uznało „Nabity filet kaszą gryczaną podany na pęczaku" – danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.
- Wszystkie potrawy pięknie wyglądały i smakowały. Było pysznie i pomysłowo – powiedział Rafał Korus. Kolejny juror, Sławomir Zieliński dodał: - Wybór był trudny, wszystkie potrawy były bardzo smaczne. Na pewno będę próbował sam coś ugotować.
Jak przyznał starosta kielecki, wybór tej najsmaczniejszej potrawy nie był łatwy. – W każdej potrawie widać było włożone w jej przyrządzenie serce. W każdym daniu można poznać wielką staranność i pieczołowitość – dodał. Na koniec podziękował wszystkim uczestnikom konkursu za pomysłowość przy przyrządzaniu smacznych specjałów.
Miejsce drugie jury przyznało dla Koła Gospodyń Wiejskich z Niestachowa za „Delikatne pierożki w okrasie skąpane”, a miejsce trzecie zdobyło Stowarzyszenie „Wierna Rzeka” za "Zawstydzoną kaszę".
Barbara Grzesik, szefowa KGW z Woli Jachowej, odbierając nagrodę, bardzo się wzruszyła. - Dziękuje jurorom, za to że naszą ciężką pracę docenili – powiedziała.
Potraw konkursowych kosztowali także członkowie Zarządu Powiatu w Kielcach – Marek Kwiecień i Bogdan Gierada oraz radni powiatowi: Zdzisław Zapała, Stanisław Rękas i Marek Partyka. Wraz z mieszkańcami powiatu kieleckiego bawili się wójtowie Tomasz Lato i Zbigniew Piątek.
Jak dodaje starosta Michał Godowski, na jesień ukaże się publikacja „Najsmaczniejsze potrawy powiatu kieleckiego”, w której znajdą się przepisy na potrawy, które brały udział w konkursowej rywalizacji.
Muzyka na ludowo
Zmaganiom kulinarnym towarzyszył XIV Powiatowy Przegląd Kapel. Na scenie zaprezentowało się dziewięć ludowych zespołów. Koncert na rakowskim rynku rozpoczął występ „Gospodarze gościom” przygotowany przez rakowski Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki.
– Bardzo zależało mi na tym, abyśmy mieli wśród dzieci zespół, który będzie kultywował tradycje ludowe. I tak, stworzyliśmy zespół dziecięcy „Fijołecki”, który działa zaledwie ponad rok, a naprawdę pięknie śpiewa. Zachwyciły także „Życinianki”, które muzykę ludową mają po prostu we krwi – mówiła z dumą wójt gminy Raków, Alina Siwonia.
Spotkanie muzyczne było okazją do wysłuchania artystów z terenu powiatu kieleckiego. Wyjątkowe połączenie słowa z doskonałą ludową muzyką było tym, co widzowie cenią od lat w organizowanych przez starostwo Przeglądach Kapel Ludowych. Na scenie kolejno prezentowali się: Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyskie Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowskiej, Kapela Sióstr Piotrowicz.
Na zakończenie XIV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych rozdano dla wszystkich występujących dyplomy i nagrody finansowe.
Pod tym linkiem znajduje się pełna fotorelacja z tego wydarzenia: