Makoskie wytrawne "babeczki"
21 Kwietnia 2021Koło Gospodyń Wiejskich „Makoszanki” w Makoszynie prezentuje Państwu swoją recepturę na babeczki "na słono". Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Makoskie wytrawne ,,babeczki”
Składniki:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku
1 szklanka rozdrobnionego jarmużu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych listków mięty
1 pierś z kurczaka
1 szklanka jogurtu naturalnego
0, 25 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki masła
5 łyżek startego żółtego sera
Pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
1 Pierś ugotować na parze, wystudzić i pokroić w kostkę
2 Sypkie składniki łączymy ze sobą, maki, proszek oraz przyprawy.
3 Drobno posiekany czosnek zeszklić na maśle
4 Po usunięciu z jarmużu grubych łodyg, pozostałe liście drobno siekamy i łączymy z posiekanymi liśćmi pietruszki i mięty.
5 Jajka wbijamy do miski, ubijamy po czym dodajemy do nich jogurt i olej.
6 Do płynnych składników dodajemy sypkie. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto łączymy z zieleniną. Na koniec dodajemy pierś z kurczaka. Łączymy go z całością za pomocą łyżki.
7 Ciasto przekładamy do foremek na mufiny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie babeczki posypujemy startym żółtym serem, a na każdą kładziemy po jednym pomidorku koktajlowym przekrojonym na pół. Ponownie pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 minut.
Gotowe lekko przyrumienione wyjmujemy, studzimy i podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Sos czosnkowy
Składniki:
3 łyżki majonezu kieleckiego
2 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
3 ząbki czosnku
Czosnek zgnieść i wymieszać z jogurtem i majonezem. Pozostawić do przegryzienia.
Sos pomidorowy
Składniki:
3 dojrzałe pomidory
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
Szczypta tymianku, oregano, bazylii
Wykonanie:
1 Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć nasiona ze środka.
2 Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i ją zeszklić.
3 Pomidory zagotować z czosnkiem, cebulą solą i pieprzem.
4 Pomidory zmiksować na jednolitą masę i gotować do uzyskania gęstego sosu. Doprawić przyprawami i gotować 5 minut.