Makoskie wytrawne "babeczki"

21 Kwietnia 2021

Koło Gospodyń Wiejskich „Makoszanki” w Makoszynie prezentuje Państwu swoją recepturę na babeczki "na słono". Zachęcamy do wypróbowania przepisu. makoskie babeczki

Makoskie wytrawne ,,babeczki”

Składniki:

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

0,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz do smaku

1 szklanka rozdrobnionego jarmużu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych listków mięty

1 pierś z kurczaka

1 szklanka jogurtu naturalnego

0, 25 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

2 ząbki czosnku

0,5 łyżki masła

5 łyżek startego żółtego sera

Pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

1 Pierś ugotować na parze, wystudzić i pokroić w kostkę

2 Sypkie składniki łączymy ze sobą, maki, proszek oraz przyprawy.

3 Drobno posiekany czosnek zeszklić na maśle

4 Po usunięciu z jarmużu grubych łodyg, pozostałe liście drobno siekamy i łączymy z posiekanymi liśćmi pietruszki i mięty.

5 Jajka wbijamy do miski, ubijamy po czym dodajemy do nich jogurt i olej.

6 Do płynnych składników dodajemy sypkie. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto łączymy z zieleniną. Na koniec dodajemy pierś z kurczaka. Łączymy go z całością za pomocą łyżki.

7 Ciasto przekładamy do foremek na mufiny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie babeczki posypujemy startym żółtym serem, a na każdą kładziemy po jednym pomidorku koktajlowym przekrojonym na pół. Ponownie pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 minut.

Gotowe lekko przyrumienione wyjmujemy, studzimy i podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Sos czosnkowy

Składniki:

3 łyżki majonezu kieleckiego

2 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego

3 ząbki czosnku

Czosnek zgnieść i wymieszać z jogurtem i majonezem. Pozostawić do przegryzienia.

Sos pomidorowy

Składniki:

3 dojrzałe pomidory

1 łyżka oliwy

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli

Szczypta tymianku, oregano, bazylii

Wykonanie:

1 Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć nasiona ze środka.

2 Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i ją zeszklić.

3 Pomidory zagotować z czosnkiem, cebulą solą i pieprzem.

4 Pomidory zmiksować na jednolitą masę i gotować do uzyskania gęstego sosu. Doprawić przyprawami i gotować 5 minut.

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny W piątek sesja Rady Powiatu Powiat inwestuje w szpital przy Prostej Jubileusz zespołu Siedlecczanie Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów