Makarony i pierogi
20 Października 2011Pierogami z serem i kaszą oraz zalewajką podjęto gości z włoskiego Abruzzo w Zespole Szkół nr 2 w Chęcinach, podczas ich czwartkowej wizyty.
Kolejny dzień pobytu 10-osobowej włoskiej delegacji z regionu Abruzzo upłynął pod znakiem kulinarnych prezentacji. Goście, którzy przebywają w Polsce w ramach projektu ?TBF ? Ku lepszej przyszłości ? Edukacja jako miejsce promocji regionów Świętokrzyskiego i Abruzzo?, odwiedzili Chęciny. W Zespole Szkół nr 2 pochwalili się swoimi tradycyjnymi potrawami ? w kuchni panował iście włoski klimat- kucharze przygotowywali makarony pod różnymi postaciami ? m.in. z truflami oraz mięsem w sosie pomidorowym.
Polska strona w rewanżu zaprosiła Włochów na pyszną zalewajkę świętokrzyską oraz pierogi z serem i kaszą, na które goście z Italii mówili z uśmiechem : ?big tortellini?.
W czwartkowe popołudnie członkowie delegacji zwiedzili Chęciny, spotkali się również z miejscowymi rzemieślnikami. W piątek, 21 października goście z Włoch spotkają się z władzami powiatu kieleckiego, odwiedzą Bodzentyn i Święty Krzyż.