Kulinarne zmagania w Pierzchnicy
3 Lipca 2016„Parzybroda” ze słodkiej kapusty i ziemniaków przygotowana przez Elżbietę Osman - właścicielkę Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od szosy” zwyciężyła podczas IX Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbywał się na Rynku w Pierzchnicy w niedzielę, 3 lipca.
O miano najsmaczniejszej i najlepszej potrawy powiatu kieleckiego walczyły aż 24 dania przygotowane przez 17 zespołów reprezentujących gminy powiatu kieleckiego. Gości powiatowego konkursu powitał starosta kielecki Michał Godowski, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach Jan Cedro oraz gospodarz terenu wójt Pierzchnicy – Stanisław Strąk.
- Konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego odbywa się co roku i stał się już wspaniałą tradycją. Biorą w nim udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańcy powiatu kieleckiego. Cieszę się, że mimo deszczu przybyliście państwo na naszą imprezę. Wierzę, że gdy tylko zagrają kapele, będzie milej, słoneczniej, a muzyka sama porwie nas do tańca – mówił Michał Godowski, otwierając imprezę.
Do życzeń przyłączył się także Jan Cedro. - Dzięki konkursowi na najsmaczniejszą potrawę wracamy do korzeni i naszych najpiękniejszych kulinarnych tradycji.Zmaganiom konkursowym przyglądał się Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa świętokrzyskiego. – Dziękuję wszystkim kołom, które stanęły do tej niezwykłej kulinarnej konfrontacji – powiedział. Wójt Pierzchnicy – Stanisław Strąk dodał: - Cieszymy się, że impreza odbywa sie w naszej gminie. Pogodę zamówiłem, na pewno zaświeci słońce – mówił.
Ziemniak i kapusta
Motywem przewodnim wszystkich dań w tym roku była kapusta i ziemniaki. Jury, na którego czele stanął – Mirosław Ciołak - szef kuchni w hotelu "Tęczowy młyn", brało pod uwagę formę podania potraw, ich walory smakowe, pochodzenie i oryginalność przepisów. Smakołyki oceniali również starosta kielecki Michał Godowski, przedstawiciele kieleckiego starostwa – Paweł Gratka, zastępca dyrektora Powiatowego Zarządu Dróg w Kielcach oraz Wioletta Krzyżanowska z Wydziału Informacji i Promocji.
Jury miało trudny orzech do zgryzienia, by spośród różnorodnych pomysłowych dań prezentowanych w Pierzchnicy, wybrać najlepsze. Po burzliwych obradach za najlepszą potrawę jednogłośnie uznało „Parzybrodę” – danie przygotowane ze słodkiej kapusty i ziemniaków z boczkiem, cebulką i majerankiem - autorstwa Elżbiety Osman, właścicielki Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od szosy”.
- Ziemniak, kapusta - niby pospolite warzywa, które na co dzień królują na naszych stołach - jak się okazuje, można przyrządzać na tysiące sposobów – przyznał Mirosław Ciołak. Juror dodał, że poziom tegorocznego konkursu był bardzo wysoki, a dania coraz bardziej doprawione. – Zwycięskie danie przypominało to, które serwują mistrzowie kuchni. Nie było wątpliwości, ktora potrawa zasługuje na zajęcie pierwszego miejsca - powiedział Mirosław Ciołak.
Jak przyznał starosta Michał Godowski, wybór tej najsmaczniejszej potrawy nie był łatwy. - Było to niezwykłe przeżycie, móc skosztować wszystkich tych pysznych potraw. Przyznam, że dania przypomniały mi smak dzieciństwa, wrażenia smakowe są fantastyczne. Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za serce włożone w przygotowanie dań. Starosta podziękował też wszystkim uczestnikom konkursu za pomysłowość przy przyrządzaniu smacznych specjałów. – W każdym daniu widać wielką staranność i pieczołowitość – stwierdził Michał Godowski.
Kolejny juror, Paweł Gratka dodał: - Ocenienie tych 24 potraw nie było rzeczą prostą, ale niezwykle przyjemną. Dziękuję za te niezwykłe doznania smakowe, które mieliśmy okazję przeżyć będąc w komisji. Wiele smaków było innowacyjnych, nie spodziewaliśmy się, że z kapusty i ziemniaków można wyczarować takie pyszne potrawy. To świadczy o ogromnym dorobku kulturowym i smakowym, jaki jest w powiecie kieleckim. Dla mnie wszyscy biorący udział w konkursie są wygrani.
Zwycięzcy i ludowa muzyka
Elżbieta Osman, odbierając nagrodę, była niezwykle wzruszona zwycięstwem. – Nasza świętokrzyska "Parzybroda" po prostu parzy w brodę, jest prosta i pikantna. Daje nam wiele wrażeń smakowych – mówiła zwyciężczyni. - Staram się gotować tak, jak gotowały nasze babcie. Wygrana motywuje mnie do dalszej pracy.
Drugie miejsce wywalczyły „Parzoki” Koła Gospodyń Wiejskich „Szewczanki” z gminy Sitkówka-Nowiny, zaś trzecie miejsce powędrowało do Zofii Strójwąs z Brudzowa w gminie Morawica za potrawę „Zapiekanka Ziemniaczana – Duszonka”. Edyta Giemza, członkini „Szewczanek” zdradziła nam, że za sukcesem jej potrawy kryje się pokrzywa i ciasto orkiszowe. – Nasze danie podajemy w formie łódeczek, z nadzieniem w środku. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo zdrowe. Życie nauczyło mnie gotować dobrze. Mam siedmioro dzieci, każde lubiło co innego – mówiła gospodyni Zofia Strójwąs.
Podczas konkursu powiatu kieleckiego można było skosztować wielu wariacji na temat kapuśniaków - z kapusty kiszonej i świeżej - oraz innych wyśmienitych dań, jak ziemniaki ze śledziem w sosie jogurtowo-kapuścianym.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszył XIII Powiatowy Przegląd Kapel. Na scenie zaprezentowało się siedem ludowych zespołów, w skład których wchodzą utalentowani i doświadczeni muzycy.
Potraw konkursowych kosztowali także wicestarosta kielecki – Zenon Janus, członek Zarządu Powiatu – Marek Kwiecień oraz radni powiatowi: Katarzyna Stańko, Grzegorz Ciepiela, Stanisław Rękas i Mirosław Gębski. Wraz z mieszkańcami powiatu kieleckiego bawili się też członek zarządu województwa świętokrzyskiego Piotr Żołądek oraz wójt gminy Bieliny Sławomir Kopacz.
Jak dodaje starosta Michał Godowski, we wrześniu ukaże się publikacja „Najsmaczniejsze potrawy powiatu kieleckiego”, w której znajdą się przepisy na potrawy, które brały udział w konkursowej rywalizacji.
Pełna fotorelacja z IX Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego: https://goo.gl/photos/7U5narFdCz9sGAt59