Kulinarna uczta w Ciekotach
6 Lipca 2015
Naleśniki gryczane z wołowiną przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej zwyciężyły podczas VIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbywał się w słoneczną niedzielę, 5 lipca w Ciekotach.
- To była cudowna kulinarna podróż – mówili goście niedzielnego powiatowego konkursu na najsmaczniejszą potrawę. W Ciekotach w gminie Masłów zebrali się miłośnicy wyjątkowego smaku wołowiny, tradycyjnych potraw, wypieków czy smaków lata zamkniętych w różnego rodzaju nalewkach.
W tym roku jury oceniało 17 potraw przygotowanych przez 10 zespołów reprezentujących gminy powiatu kieleckiego. Przewodniczącym jury był Mirosław Ciołak - szef kuchni hotelu "Tęczowy Młyn", potrawy oceniali również starosta kielecki Michał Godowski, przedstawicielka kieleckiego starostwa - Wioletta Krzyżanowska oraz Joanna Karwacka ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Po długich obradach jury za najlepszą potrawę jednogłośnie uznało „Naleśniki gryczane z wołowiną” autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.
- Dzisiejszy konkurs wymagał dużej odwagi, ponieważ wołowina nie jest łatwym do przyrządzenia mięsem– stwierdził Mirosław Ciołak. – Na kilku stoiskach mogliśmy znaleźć też wina czy nalewki przygotowane przez zespoły, co mnie bardzo cieszy. Osobiście zachęcam do eksperymentowania z wołowiną przyrządzaną z winem białym czy czerwonym.
Starosta dodał, że wybór był bardzo trudny, ponieważ każda potrawa była nie tylko smaczna, ale i pomysłowa. Podziękował też wszystkim uczestnikom konkursu za trud włożony w przygotowanie smacznych specjałów. – W każdym daniu widać włożone w jego przyrządzenie serce – stwierdził Michał Godowski. – Miłośnicy dobrej kuchni mogli przekonać się, że wołowina ma nadzwyczajnie smakowe możliwości, jest miękka i soczysta niezależnie od sposobu przyrządzenia. Takie też było popisowe zwycięskie danie.
Barbara Grzesik, przewodnicząca KGW w Woli Jachowej była niezwykle wzruszona zwycięstwem. – Gotujemy od sześciu lat, kierując się zasadą, że ma być tak jak w domu. Taka też jest nasza potrawa, do której użyłyśmy młodej wołowinki, bo tylko ona gwarantuje wysoką jakość potrawy – przyznała.
Drugie miejsce wywalczyła „Wołowina na jagielokach” Koła Gospodyń Wiejskich Chełmowianki, zaś trzecie miejsce powędrowało do Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od szosy” za potrawę "Ozór na szaro”.
Tomasz Lato, wójt gminy Masłów powiedział, że konkursowe potrawy stają się wizytówką regionu. – Zadanie w tym roku było trudniejsze. Wierzę że potrawa z wołowiny może reprezentować powiat kielecki w całej Polsce, by każdy mógł na nowo odkrywać i doceniać jej smak – stwierdził współgospodarz imprezy.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszył XII Powiatowy Przegląd Kapel. Na scenie zaprezentowało się siedem ludowych zespołów, w skład których wchodzą utalentowani i doświadczeni muzycy. Pomimo wyjątkowo słonecznej aury wszystkie kapele dumnie prezentowały się na scenie w barwnych strojach ludowych.
Potrawy konkursowe kosztowali także wicestarosta kielecki – Zenon Janus, członek Zarządu Powiatu - Bogdan Gierada i Józef Szczepańczyk oraz wiceprzewodniczący Rady Powiatu Ryszard Barwinek oraz radni powiatowi Grzegorz Ciepiela, Marian Zarzycki, Zbigniew Zagdański. Wśród naszych gości obecni byli także: Beata Oczkowicz, wiceminister obrony narodowej, poseł Renata Janik i Jan Cedzyński, wójt gminy Górno, Przemysław Łysak, dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach - Jacek Kowalczyk.
Fundatorem nagród w kulinarnym konkursie było Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz firma Prymat, jeden z czołowych producentów przypraw, a także producent przetworów owocowo-warzywnych.