Kreatywne kobietki ze Szczukowic i ich przepis na kurczaka

9 Kwietnia 2021

Podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego Kurczak a la przepiórka z sałatką z pieczonych buraków i salsą jagodową, przygotowany przez Kreatywne Kobietki ze Szczukowic zdobył wyróżnienie. kurczak a la przepiórka

Potrawa pań z gminy Piekoszów przypadła do gustu komisji konkursowej. Przypominamy tę recepturę i zachęcamy do przygotowania dania.

 

KURCZAK À LA PRZEPIÓRKA Z SAŁATKĄ Z PIECZONYCH BURAKÓW I SALSĄ JAGODOWĄ

 

SKŁADNIKI

  • udka z kurczaka,
  • cebula,
  • boczek,
  • buraki,
  • jagody,
  • grzyby,
  • miód,
  • olej,
  • limonka,
  • musztarda,
  • pieprz, sól,

WYKONANIE

Z udek usunąć kości, pozostawić skórę i zemleć mięso. Pokroić i podsmażyć cebulę i grzyby, dodać do mięsa. Nafaszerować mięso i dodać plaster boczku. Zawinąć skórą. Piec w piekarniku
w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Buraki upiec w folii. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Jagody zasypać odrobiną soli i rozgnieść widelcem. Dodać musztardę, miód, limonkę, pieprz i kolendrę. Przygotowanym sosem polać buraki.

 

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny W piątek sesja Rady Powiatu Powiat inwestuje w szpital przy Prostej Jubileusz zespołu Siedlecczanie Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów