Kreatywne kobietki ze Szczukowic i ich przepis na kurczaka
9 Kwietnia 2021Podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego Kurczak a la przepiórka z sałatką z pieczonych buraków i salsą jagodową, przygotowany przez Kreatywne Kobietki ze Szczukowic zdobył wyróżnienie.
Potrawa pań z gminy Piekoszów przypadła do gustu komisji konkursowej. Przypominamy tę recepturę i zachęcamy do przygotowania dania.
KURCZAK À LA PRZEPIÓRKA Z SAŁATKĄ Z PIECZONYCH BURAKÓW I SALSĄ JAGODOWĄ
SKŁADNIKI
- udka z kurczaka,
- cebula,
- boczek,
- buraki,
- jagody,
- grzyby,
- miód,
- olej,
- limonka,
- musztarda,
- pieprz, sól,
WYKONANIE
Z udek usunąć kości, pozostawić skórę i zemleć mięso. Pokroić i podsmażyć cebulę i grzyby, dodać do mięsa. Nafaszerować mięso i dodać plaster boczku. Zawinąć skórą. Piec w piekarniku
w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Buraki upiec w folii. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Jagody zasypać odrobiną soli i rozgnieść widelcem. Dodać musztardę, miód, limonkę, pieprz i kolendrę. Przygotowanym sosem polać buraki.