Konkurs Smaki Gęsiny
29 Listopada 2016Karolina Gąsior i Karol Bielecki, uczniowie III klasy technikum ZS Nr 3 w Chmielniku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, 11 listopada 2016 roku wzięli udział w VI edycji konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny”. Organizatorami Konkursu byli: Gmina Chmielnik, Chmielnickie Centrum Kultury, Stowarzyszenie „GĘŚ KIELECKA Z TRADYCJAMI” oraz Stowarzyszenie „LGD Białe Ługi”.
Konkurs zorganizowany został w kategorii „potrawa z wykorzystaniem mięsa z gęsiny oraz produktów powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie, jak również wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”
Chmielnik od dawien dawna kojarzył się z pyszną gęsiną i słynął z jej chowu. Gęsi kupowano w okolicznych wsiach, tuczono, a następnie sprzedawano w całej Polsce i za granicą. W polskich i przede wszystkim żydowskich restauracjach pojawiała się nie tylko gęś pieczona, ale również forma gulaszu z gęsich żołądków lub nadziewanych szyjek. Były one żelaznym punktem programu żydowskich restauracji w przedwojennej Polsce. W Chmielniku pamięć o nich przetrwała do dziś. Są to szyjki gęsie nadziewane farszem z żołądków, mięsa gęsiego, cebuli i czosnku, przyprawiane curry. Przepis, który zainspirował naszych uczniów, pochodzi z rodzinnych annałów pana Leopolda Kozłowskiego, polskiego muzyka i kompozytora, zwanego ostatnim klezmerem Rzeczypospolitej, który współpracował z restauracjami pielęgnującymi tradycje kulinarne kultury żydowskiej.
Karolina Gąsior i Karol Bielecki, młodzi adepci sztuki kulinarnej, postanowili przygotować danie w czterech odsłonach: tradycyjnej oraz wzbogaconej o grzyby, kaszę jaglaną i kaszę gryczaną ze szczypiorem. Ich potrawa wzbudziła wielkie zainteresowanie jury i publiczności. Uczniowie Zespołu Szkół Nr 3 w Chmielniku znaleźli się wśród finalistów i zdobyli jedną z trzech głównych nagród. Gratulujemy zwycięstwa.