Kolejny przepis na danie z konkursu

28 Czerwca 2021

Gęsina w zielonej otulinie na białej pierzynie - to danie które na XIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego przygotowało Gospodarstwo Agroturystyczne „Kuźnia” z gminy Raków. Dzisiaj prezentujemy Państwu recepturę na ten przysmak. gęsina

GĘSINA W ZIELONEJ OTULINIE W BIAŁEJ PIERZYNIE

SKŁADNIKI

farsz:

  • 1 gęś,
  • 1 por,
  • 2 marchewki.

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 25 dag szpinaku mrożonego lub świeżego,
  • 10 ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 150 ml wody.

sos:

  • 125 ml śmietany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu.

WYKONANIE

Gęś wypatroszyć, wytrybować, mięso zmielić. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por pokroić w plastry. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i poddusić. Dodać mięso i dalej dusić. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, oleju, jajka i wody wyrobić ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować, powycinać krążki. Nałożyć farsz
i formować pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać składniki na sos. Pierogi podawać z sosem.

Kolejny przepis na danie z konkursu (1) Kolejny przepis na danie z konkursu (1)
4

Kolejny przepis na danie z konkursu

do góry
Zapraszamy na kontrolę świateł samochodowych Rozbudowa szpitala w Chmielniku staje się faktem Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów