Kalendarz grzybiarza

14 Lipca 2020
foto: K. Niewolny, Pixabay

Wszystko wskazuje na to, że sezon grzybowy można już uznać za otwarty. Spacerując po lesie coraz częściej natrafiamy na grzyby. Podpowiadamy państwu, kiedy zbierać borowiki, kurki, maślaki czy podgrzybki.

- Utarło się, że zbieranie grzybów zaczyna się w Polsce we wrześniu. Fakt, najwięcej jest wtedy borowików i podgrzybków, które najbardziej lubimy za ich walory smakowe. Ale w naszych lasach okres grzybowy zaczyna się znacznie wcześniej – mówi leśniczy Dariusz Cieślik.

Około połowy czerwca swoje kapelusze ukazuje coraz więcej grzybów jadalnych. W tej letniej grupie są kurki, podgrzybki złotawe, sitarze, koźlarze, maślaki pstre. Grzyby trujące też w tym okresie nie próżnują i pojawiają się muchomory plamiste, strzępiaki ceglaste, goryczaki i olszówki.

- W Polsce rośnie 47 gatunków jadalnych grzybów leśnych, jednak najwyżej cenione są borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki, kanie, gąski, opieńki oraz kurki - informuje Joanna Ciborowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

Grzyby nie lubią suszy i zazwyczaj, gdy lipiec jest gorący, nie spieszą się na powierzchnię. Lecz, gdy lipiec jest mokry, zaczynają się pojawiać gatunki, które przynależą do sierpnia. -  We wrześniu zaczynają się ulubione przez grzyby warunki pogodowe. Ich masowy wysyp zaczyna się w połowie września i trwa zazwyczaj do pierwszych przymrozków. Wtedy w naszych lasach pojawiają się najpopularniejsze te najpopularniejsze gatunki – dodaje leśniczy.

Na tym się nie kończy sezon na grzyby w lasach. Późną jesienią, a nawet jeszcze w listopadzie pojawiają się grzyby jadalne i niejadalne.

Kalendarz występowania najpopularniejszych grzybów leśnych:
- Borowiki: od lipca do października (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik),
- Podgrzybki: od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik),
- Maślaki: od czerwca do października (pełnia tworzenia owocnika we wrześniu),
- Gąski: od lipca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na październik i listopad),
- Kurki: od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień, wrzesień i październik),
- Koźlarze: od lipca do października (pełnia tworzenia owocnika przypada na sierpień i wrzesień),
- Kanie: od czerwca do listopada (pełnia tworzenia owocnika przypada na wrzesień i październik),
- Opieńki: od września do listopada (pełnia tworzenia owocnika w październiku).

Jak radzą leśnicy oraz grzybiarze zbierając grzyby powinniśmy pamiętać, aby nie uszkodzić grzybni znajdującej się w górnej warstwie gleby. Gwałtowne wyrywanie, zawsze prowadzi do jej uszkodzenia. Starajmy się także nie ścinać nożem grzybów nad ziemią. Odcięta i pozostawiona w ziemi dolna część trzonu rozkłada się i powoduje zakażenie bakteriami i pleśniami macierzystej grzybni. Nie powinno się rozkopywać ściółki i mchu w poszukiwaniu grzybów. Takie zachowanie pozbawia grzybnię ochrony przed wysychaniem.

Pamiętajmy, aby zbierać wyłącznie grzyby dorosłe i w pełni ukształtowane, a nie tylko ich kapelusze lub jakieś fragmenty.  - Zdarza się, że grzyb jadalny ma bardzo wiele cech podobnych do niejadalnego. Ten najbardziej trujący, to muchomor zielonawy, pospolicie nazywany sromotnikowym. To łagodny grzyb o słodkawym smaku, co nie wskazuje, że może nam zaszkodzić. Natomiast jest grzybem bardzo trującym, bo zaledwie 50 gram jest dawką śmiertelną - wyjaśnia Joanna Ciborowska. Ekspertka radzi, by nie zbierać grzybów blaszkowych, bo wśród nich znajduje się właśnie muchomor sromotnikowy.

W przypadku wątpliwość czy dany grzyb można zaliczyć do jadalnych możemy liczyć na pomoc grzyboznawcy z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach. – Nie odmawiamy pomocy. Niestety w dobie epidemii koronawirusa zmienił się sposób konsultacji. Nie będzie możliwy bezpośredniego kontakt. Zainteresowana osoba będzie musiała poczekać przed budynkiem po zostawieniu grzyba do sklasyfikowania – wyjaśnia Ciborowska.-  Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, unikajmy grzybów blaszkowych i zbliżonych wyglądem. Ludzie mylą tego muchomora z młodą pieczarką, gąską, gołąbkiem zielonawym. Bezpieczniej jest zbierać grzyby rurkowe, które pod kapeluszem mają gąbki. Zawsze możemy skorzystać też z atlasu lub aplikacji na telefon dotyczącej grzybów – dodaje.

W ubiegłym roku 166 grzybów zostało sklasyfikowanych przez pracowników sanepidu, łącznie z porad skorzystało 100 osób. Często dotyczyły one grzybów rosnących w domowych ogródkach lub przydomowych zagajnikach.

do góry
Rozpoczynamy zbiórkę dla rodaków z Wileńszczyzny Zapraszamy na kontrolę świateł samochodowych Kombatanci współpracują z Archiwum Państwowym "Piekoszowianie" obchodzą okrągły jubileusz Rodziny zastępcze poszukiwane Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów