Jak zaskoczyć drobiową potrawą?
9 Września 2020Już w najbliższą niedzielę, 13 września odbędzie się 13. edycja Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W tym roku na stoiskach pojawi się drób w wielu odsłonach. Czy da się go przygotować tak, by zaskoczył swoim smakiem? O to zapytaliśmy specjalistę.
Dania przygotowane na konkurs oceniać będą: starosta kielecki, Mirosław Gębski, przedstawiciele mediów z regionu oraz znany kucharz Michał Markowicz. Na kilka dni przed konkursem, zapytaliśmy go czy wybrane w tegorocznej edycji mięso może sprawić uczestnikom kłopoty. Jak przyznaje specjalista, drób to wbrew pozorom niełatwe zadanie dla uczestników. A właśnie takie hasło: „Drobiowe przysmaki” przyświeca tegorocznej odsłonie kulinarnych zmagań.
- Drób może być zdradliwy. Nie jest to prosty temat. Filet z kurczaka niby jest łatwy do przyrządzenia, ale zrobić z niego potrawę konkursową to wyczyn. Trzeba przy tym pamiętać, że drób to nie tylko kurczak. To także indyk, kaczka, gęś, podroby, ale i dzikie ptactwo, jak perliczki, bażanty, kuropatwy – wylicza Michał Markowicz.
Kucharz ma również wskazówki dla tych, którzy w niedzielę staną do kulinarnej rywalizacji w gminie Strawczyn. - Drób powinien być odpowiednio doprawiony. Dobrze byłoby, gdyby skórka była chrupiąca. W przypadku pieczenia, proponuję by było ono krótkie, żeby mięso było soczyste w środku. Drób ma to do siebie, że bardzo łatwo można go wysuszyć i zabić cały aromat. Trzeba też pamiętać, że to mięso szybko przyswaja przyprawy i inne smaki – podpowiada Michał Markowicz.
Kucharz radzi również, aby drób pozyskiwać tylko od sprawdzonych dostawców. Najlepiej lokalnie, z małych wiejskich hodowli. Unikać należy chowów klatkowych.
Zapraszamy Państwa do przyglądania się kulinarnym zmaganiom, które już w najbliższą niedzielę w Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku. Zaczynamy o godz. 13.00.
Patronaty medialne nad wydarzeniem sprawują: TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, Radio eM Kielce.