Jak prawidłowo robić weki? Dowiemy się na festiwalu
15 Września 2021Dwa kulinarne konkursy, a do tego warsztaty ze zdrowego i świadomego odżywiania. I Festiwal „Smaków babiego lata” nabiera kształtów. Do uczestnictwa zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby nauczyć się, jak skutecznie przechowywać produkty przez zimę.
- Coraz popularniejsze staje się korzystanie z tego, co daje nam własny przydomowy ogródek, co jest uprawiane ekologicznie, bez chemicznych dodatków. Wielu z nas woli właśnie takie produkty, zamiast tych sklepowych. Stąd pomysł, by nauczyć się je właściwie przygotować do zimy, czyli utrwalić je tak, aby nie straciły swoich zdrowotnych właściwości i walorów smakowych. Największe doświadczenie mają w tym m.in. Koła Gospodyń Wiejskich, wykorzystujące tradycyjne i sprawdzone metody, znane z czasów, gdy jeszcze nie było zamrażarek i profesjonalnych sprzętów do „wekowania”. Chcemy z tego wielopokoleniowego dorobku skorzystać. Tak właśnie zrodziła się idea tego festiwalu - mówi starosta kielecki Mirosław Gębski.
I Festiwal „Smaków babiego lata” odbędzie się 10 października w Ciekotach w gminie Masłów. Podczas wydarzenia odbędą się dwa konkursy: „Smaki lata zamknięte w słoiku” i „Jesienna zupa - danie jednogarnkowe”.
Festiwal adresowany jest do KGW, gospodarstw agroturystycznych i mieszkańców powiatu kieleckiego. Towarzyszyć mu będą warsztaty ze zdrowego odżywiania. Poprowadzi je edukatorka żywieniowa Iwona Zasuwa.
Zapraszamy na SMAKI BABIEGO LATA!