Filet nabity kaszą - najlepszy!
18 Lipca 2017Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej zwyciężyło podczas X Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbywał się w niedzielę, 16 lipca w Rakowie.
Filet z kurczaka nadziewany kaszą gryczaną - to potrawa, która zwyciężyła w X jubileuszowym konkursie „Na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego”. Danie przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej.
Warto dodać, że do kulinarnych zmagań stanęło łącznie 31 ekip kucharskich z 18 gmin. Zadaniem drużyn było przygotowanie potraw, których głównym składnikiem jest kasza. Panie pomysłów na zagospodarowanie kaszy miały wiele. Była kasza prażona, gotowana. Niektóre panie ukryły ją w pierogach, barszczu, w pasztetach, z warzywami, w plackach a inne w gołąbkach. Co ważne, publiczność mogła skosztować każdego z dań i wymienić się wrażeniami.
- Pomysł na zwycięskie danie zrodził się w głowie. Nie jest łatwe do przygotowania, wymaga sporo czasu i przygotowań – mówi Barbara Grzesik, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej. - Do przygotowania tego dania potrzebna jest filet z kurczaka, boczek, kasza gryczana i pęczak, kurki leśne, fasola szparagowa, czosnek, cebula biała i czerwona, szczypiorek, masło, sól i pieprz i zioła do smaku. Wyjątkowego smaku nadaje potrawie dodawany do niej bób – dodaje szefowa koła.
Panie przyznały, że gotują od kilku lat, kierując się zasadą, że ma być tak jak w domu. - Taka też jest nasza potrawa – przyznały.
– Kurki na sos zbierałyśmy dzień przed konkursem, zatem wszystko jest świeże i pyszne – dodała Anna Susło.
Warto przypomnieć, że Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej dwa lata temu również zajęło pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym za Naleśniki gryczane z wołowiną.
- Zwycięskie danie było trudne do przygotowania – ocenia juror Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel. – Danie to było dobrze doprawione, smaczne. Panie miały bardzo dobry pomysł na jego podanie. Chciałbym, aby kobiety coraz częściej sięgały do tradycjnych dań.