Cukinia z kurczakiem. Kolejna propozycja potrawy z powiatu kieleckiego
14 Kwietnia 2021Cukinia nadziewana piersią kurczaka przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Florianki z Zagnańska zdobyła wyróżnienie podczas XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.
W ramach naszego cyklu, przypominamy Państwu przepis na to danie i polecamy jego przygotowanie, bo jest to propozycja zarówno zdrowa, jak i smaczna. Można ją wykonać z dostępnych w każdym domu składników.
Zachęcamy Panie z KGW Florianki, jak i wszystkich członków Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z powiatu kieleckiego do przesyłania nam kolejnych smacznych i sprawdzonych propozycji!
CUKINIA NADZIEWANA PIERSIĄ Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
- 4 małe cukinie,
- oliwa lub olej do smażenia.
farsz:
- 30 g zmielonej piersi z kurczaka,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- sól i pieprz.
sos do cukinii:
- 2 duże pomidory,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- ½ łyżki tymianku,
- sól i pieprz.
WYKONANIE
Umyte cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć ze środka miąższ, pozostawiając ścianki grubości 1-2 cm. Posiekać drobno cebulę i czosnek, połączyć z pozostałymi składnikami farszu i wymieszać. Farszem nadziewać cukinię. Obsmażyć na patelni cukinie. Odłożyć na talerz.
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i wymieszać z wydrążonym wcześniej miąższem i wyłożyć nimi brytfannę. Podlać około ½ litra wody, a na jarzynach ułożyć cukinię. Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. Po wyjęciu z brytfanny, cukinie ułożyć na półmisku i polać zmiksowanym sosem z pozostałych jarzyn. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.