Chrzanica Wielkanocna Babci
18 Kwietnia 2019Według ludowej tradycji chrzan zjedzony w Wielkanoc chroni przed chorobami: bólem gardła, brzucha czy zębów. Na dawnej kieleckiej wsi wierzono też, że spożycie laseczki surowego chrzanu przywołuje Mękę Chrystusa i jest przypomnieniem wielkopostnego umartwienia. Warto też wiedzieć, że „Chrzan świętokrzyski”, czyli starty korzeń chrzanu, to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych naszego regionu.
Aby wykorzystać walory smakowe i zdrowotne chrzanu oraz zadośćuczynić tradycji proponujemy Państwu przepis na smakowite danie z użyciem tego składnika oraz innych pokarmów z wielkanocnej święconki. Potrawę tę zaprezentowało na IV Powiatowym Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego Stowarzyszenie „Koło Gospodyń Wiejskich z Piotrowa” w gminie Łagów.
SKŁADNIKI:
- 25 dag kiełbasy wędzonej lub pieczonej
- 25 dag boczku gotowanego lub pieczonego
- 25 dag wędzonki mięsnej
- 25 dag kiełbasy szynkowej lub szynki
- 6 łyżek chrzanu startego i sparzonego gorącą wodą z octem
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 1 szklanka wywaru lub wody, sól i pieprz
WYKONANIE: Wszystkie wędliny pokroić w kostkę. Dodać pokrojone jaja. Wymieszać z chrzanem i przegotowanym wywarem lub wodą, dodać przyprawy. Podawać z pieczywem na pierwsze śniadanie wielkanocne.