Babcine smaki w Tokarni
6 Lipca 2022„Powróćmy jak za dawnych lat… SMAKI BABCI” - pod takim hasłem odbędzie się już w niedzielę, 10 lipca Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Tym razem kieleckie starostwo zaprasza do Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni, gdzie uczestnicy już po raz piętnasty staną do rywalizacji na potrawy, nawiązujące tym razem do smaków babci. Imprezie towarzyszyć będzie XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.
- W tym roku postanowiliśmy, że uczestnicy sięgną po najbardziej pomysłowe przepisy, smaki i potrawy dzieciństwa przygotowywane przez mamy, babcie oraz ojców i dziadków. Nasze gospodynie podzielą się wspomnieniami o potrawach, a tym samym najbliższych ludziach, którzy je kiedyś przygotowywali - zachęca do udziału w imprezie starosta kielecki Mirosław Gębski podczas dzisiejszej konferencji prasowej z udziałem wicestarosty kieleckiego Tomasza Plebana. Na konferencji obecne były zwyciężczynie ubiegłorocznje potrawy panie Zosia Znojek i Karolina Matuszewska z KGW Korale Radostowej z Bęczkowa.
W niedzielne popołudnie w kulinarne szranki stanie 26 zespołów z trzynastu gmin powiatu kieleckiego, którzy będą gotować w oparciu o tradycyjne składniki, receptury i przepisy naszych babć.
Szarak na łące, zarzucka, plumpy z kurkami, kałmuki babuni, barszcz babci Apolonii czy chwiejny duet - to tylko niektóre potrawy, które będzie można skosztować w Tokarni.
- Konkursowi towarzyszyć będzie piękna ludowa muzyka oraz regionalne stroje powiatu kieleckiego. Na scenie zobaczymy 10 kapel ludowych z terenu powiatu kieleckiego. Potrawy oceniać będziemy w czterech kategoriach. Pod uwagę będziemy brać smak, wygląd, formę podania oraz innowacyjność. Chcemy przy tradycyjnym podejściu do potrawy jednocześnie pokazać jak można zmienić i uatrakcyjnić tradycyjne potrawy - powiedział wicestarosta Tomasz Pleban.
Potrawy oceniać będzie szef kuchni w Hotelu Red w Ostrowcu Mirosław Ciołak, redaktor Anna Krawiecka z Echa Dnia, Przemysław Predygier dyrektor TVP 3 Kielce, Janusz Knap prezes Radia Kielce, Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej. Ze strony powiatu - starosta kielecki Mirosław Gębski.
XV Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego pod hasłem: „Powróćmy jak za dawnych lat… Smaki Babci” i XVI Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych rozpoczną się o godz. 14.00.
- Warto te niedziele zarezerwować i spędzić z powiatem kieleckim w Tokarni - zaprasza Mirosław Gębski.
A co przygotują panie KGW Korale Radostowej? - To będzie słodka tajemnica. Na pewno dobrze się przygotowałyśmy do konkursu. Wcześniej rozmawiałyśmy, przypominałyśmy sobie lata młodości, co nam serwowały babcie, wymieniałyśmy się poglądami, potem zagłosowałyśmy, której babci potrawę będziemy serwować w Tokarni - mówiły Zosia Znojek i Karolina Matuszewska.