Ambaras drobiowy. Przepis na zwycięską potrawę

10 Marca 2021
 

W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi, przypomnimy Państwu przepisy na potrawy, które wzięły udział w ubiegłorocznej, XIII edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Zaczynamy od zwycięskiego dania, czyli „Ambarasu Drobiowego” Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywna Brynica”. Zachęcamy do przygotowywania dań i dzielenia się z nami zdjęciami z ich powstawania.

„AMBARAS DROBIOWY”

SKŁADNIKI

  • 50 dag udźca z indyka,
  • 30 dag łopatki cielęcej,
  • 20 dag mięsa wieprzowego (boczek, podgardle),
  • 20 dag mięsa z kurczaka (noga),
  • 20 dag wątróbki z kaczki,
  • 2 bułki kajzerki,
  • 3 suszone grzyby,
  • 3 cebule,
  • 10 dag korzenia selera,
  • 10 dag pietruszki,
  • 10 dag pora (biała część),
  • 3 jajka,
  • pieprz czarny i ziołowy, sól,
  • gałka muszkatołowa mielona,
  • liść laurowy, ziele angielskie,

WYKONANIE

Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć razem z warzywami, podlać wodą i dusić na małym ogniu. Dodać przyprawy. Mięso wystudzić i zemleć w maszynce, używając sita pasztetowego. Wymieszać z jajami i doprawić do smaku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 1 godzinę w piekarniku.  

Ambaras drobiowy. Przepis na zwycięską potrawę Ambaras drobiowy. Przepis na zwycięską potrawę
10

Ambaras drobiowy. Przepis na zwycięską potrawę

do góry
Zmiana siedziby Punktu Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Nowoczesne metody w szpitalu przy Prostej Rowerzyści jadą na Westerplatte Mamy rabaty. Wypoczywamy taniej Bezpłatny autobus na Św. Krzyż Starostwo Powiatowe w poniedziałki pracuje dłużej Telefony do Wydziału Komunikacji i Transportu Umów wizytę / Rejestracja pojazdów