Owoce w szkole - do 3 lipca!
22 Czerwca 2015Agencja Rynku Rolnego zaprasza szkoły podstawowe do programu
"Owoce i warzywa w szkole".
Zgłoszenia od szkół podstawowych, które chcą wziąć udział w akcji w I semestrze roku szkolnego 2015/2016 przyjmowane będą do 3 lipca.
Szkoły podstawowe zainteresowane udziałem w programie„Owoce i warzywa w szkole” powinna złożyć w oddziale terenowym Agencji Rynku Rolnego:
- Zgłoszenie uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” w terminie do 03.07.2015 r.
lub
- Wniosek o zatwierdzenie szkoły podstawowej do uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole”, gdy chce samodzielnie pozyskiwać i udostępniać owoce i warzywa dzieciom w swojej szkole odbywającym obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne oraz dzieciom klas I-III oraz wnioskować do ARR o pomoc.
Dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa, co najmniej 2 razy i nie więcej niż 3 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze, w łącznej liczbie określonej przez ARR i opublikowanej na stronie internetowej www.arr.gov.pl.
Stawka pomocy za porcję owocowo-warzywną udostępnioną dziecku w roku szkolnym 2015/2016 wynosi 1,32 PLN.
Warunki uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2015/2016
Adresy Oddziałów Terenowych Agencji Rynku Rolnego
Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W roku szkolnym 2015/2016 w Polsce program skierowany jest do 1 617 856 dzieci uczęszczających do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88 proc.) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12proc.), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2015/2016 wynosi ok. 20,5 mln EUR (87,8 mln PLN).
W ramach programu dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.